Téma: Betonfödém
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-01, 14:39   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Betonfödém

Kedves Nándi!

Elsősorban a félreértések elkerülésére néhány dolgot tisztázzunk:
  • Az áthidaló a falban lévő nyílások fölé kerül, a födémben födémgerenda van. A kettő nem felcserélhető. Födémgerenda nem használható áthidalónak, és áthidaló nem használható födémgerendának.
  • A 60 cm-s béléstestnél a 60 cm a gerendák tengelytávolsága, tehát a szabadon maradó nyílás EE gerenda esetében ~46 cm.
  • Az épületnek van egy tervezője, és a kivitelezőnek lesz egy felelős műszaki vezetője, a kérdést elsősorban velük kell tisztázni, mivel ez az ő felelősségük, és ők ismerik az épület egyedi sajátosságait.

Ezek után általánosságban a következőkre kell készülni:
A lépcső feljáró környékén általában valamilyen monolit vb mező beiktatásával lehet megoldani a födémet. Ennek kiterjedése, kialakítása az épület alaprajzától, szerkezeti rendszerétől függ. A lehetőségek egyike, hogy a szélesebb nyílás mellett mindkét oldalon gerenda kettőzést alkalmazunk, és ezekre támasztjuk a monolit mezőt, de ez mindenképpen egyedi méretezés kérdése. A nagyobb fesztávoknál ettől függetlenül általános helyen is kötelező a gerenda kettőzés, és az sem mindegy, hogy milyen hosszú a monolit mező. Lehet, hogy a monolit részt könnyítetten kell kialakítani, de egyszerűbb esetben előfordulhat, hogy készülhet a felbetonnal együtt teljes vastagságban. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha a lépcső a födémre támaszkodik, akkor nem mindegy, hogy miből készül. Egy vb lépcsőnek elég nagy a tömege, azt nem terhelném födémgerendára.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
ZNándi (2012-04-02)