Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-03-04, 19:50   #2 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Beton szinezése

Közben találtam is egy elég részletes anyagot, de ha valamelyikötöknek van valamilyen gyakorlati tapasztalata, azt is szívesen veszem. Nem én akarom szinezni a beton, valaki kérdezte, tehát egyelőre mondjuk hogy bármilyen szinre gondolhatunk.

A beton színezése többféleképpen is lehetséges.

ANYAGÁBAN SZÍNEZÉS:
  1. Ha megfelel a sima betonszürke szín akkor természetesen a szürke árnyalatát maga a cement színe határozza meg.
  2. A fehér színárnyalat eléréséhez fehér cementet használunk a beton keverésekor, igaz ennek árfekvése legalább 2x-se a Portland cementhez viszonyítva.
  3. Harsányabb színek alkalmazásakor is javasolt a fehér cement használata, amikor a kényszerkeverőben beton keverésekor vasoxid pigment alapanyagú porfestékkel színezzük meg a szegély teljes anyagát. A porfestéket a cement súlyának arányában kell kimérni pontosan, maximum 7%-os arányban. A szürke cement javasolt a sötétebb árnyalatoknál. Mindenképpen mérleget kell használni a festék alkalmazásakor ha több mint egy keverőnyi ugyan olyan színű betonra van szükségünk.
FELÜLETI SZÍNEZÉS

A színezés másik módja hogy a már kiöntött friss beton szegélyre egy vékony réteg - finom homokból, cementből és vasoxid festékből álló - mázt öntünk ami összeköt a szegéllyel. Előnye hogy a mázzal sokkal intenzívebb színeket lehet elérni az anyagában való színezésnél, valamint jóval kevesebb festék szükséges.

Hátránya a többlet munkavégzés és a munka lelassulása, hiszen a mázt a még teljesen friss kiöntött betonszegélyre szinte azonnal fel kell vinni - ez melegebb és szelesebb napokon különösen fontos a párolgás intenzitása miatt. Ha a máz a késlekedés miatt nem tud összekötni a beton szegéllyel felkérgesedhet és előbb-utóbb felpattogzik. Hosszabb szegélyeknél a munka jelentős lelassulását eredményezi.

MINTÁZÁS

Mindkét betonszínezés során alkalmazható a mintázás akár nyomóminta vagy nyomóhenger segítségével. A mintafelhordó szerszámot mégfinomabb festékbe, úgynevezett RELEASE POWDER -be mártjuk, így a mintázat egy második, eltérő színt ad betonszegélyünknek, de a mintakészítő szerszám nem ragad bele a friss mázba vagy a betonba. Mindezt megspékelve még egy finom szita segítségével egy harmadik színt is felhordhatunk finoman - akár antikolt hatást elérvén.

A variációk sora végtelen, mindenki fantáziájához és ízléséhez a legjobban illő betonszegéllyel díszítheti kertjét.

FELÜLETKEZELÉS

A színezés befejeztével történik a felületkezelés műgyantás oldattal ami a beton felső rétegébe beszívódik, elzárja a pórusait - ezáltal felülről vízhatlanná és a napfénynek ellenállóbbá teszi azt. Mivel a nedvesség csak a föld irányába távozhat, így a hirtelen kiszáradástól, az abból eredő repedésektől, későbbi porladástól nem kell tartanunk. A műgyanta egyben egy nagyon kemény kopóréteget is kialakít a beton felszínén ami a sima beton szilárdságának sokszorosa.

MŰGYANTÁS SZINFELHORDÁS

Még egy színezési típus lehetséges, amikor a már majdnem megkötött színezéstől mentes szegélyre színezett műgyantás réteget hordunk fel. Ebben az esetben több szín felvitele már nem lehetséges, a színezéssel a felületkezelés is megtörténik. Előnye a színpontosság és a könnyebb kivitelezhetőség.
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel