Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-02-28, 09:56   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Fafödémre betonozás, és a következményei

A fafödémre betonozás és a következményei

fafodémrebeton
Ez a munkám régen volt már az 1980-as évek elején, mikor még a Faipari Kutató Intézetben dolgoztam, mint szakértő. Ez Intézeti munka volt. A lakóépület a belváros egyik igen szép épülete, a Vörösmarty tér 3.számú épületről van szó.
Nagyon lerövidítve, az esetnek csak egy részletére fókuszálva tudom ismertetni , a magam szemszögéből, részben azért mert már minden részletre én sem emlékszem pontosan, egyrészt másrészt a megoldást már nem közölték velem.
A dolognak az volt a lényege, hogy a tetőteret beépítette egy cég és használta, mint iroda helyiség. A tetőtérben attikacsatorna volt, az épület egyik sarkán befolyt a víz egy tartályba, majd egy vályúban elfolyt az épület másik oldalára és onnan kivezetődött az utcai ereszcsatornába.
Fontos eleme a történetnek, hogy csapos gerendás fafödém volt, erre betont tettek, ami a terhet viselte, a fafödém csak a saját súlyát, de azt ne felejtsük el, hogy a gravitáció miatt ez is le tud szakadni, és egy 6-7 méteres fagerenda súlya azért nem kevés. Még egy fontos dolog, hogy a fafödém, amikor leszakadt, minimálisan kettő, vagy három szakad le egyszerre, mert együtt mozognak.

A tetőtér beépítése megtörtént, aztán az első esőzést követően kiderült, hogy több víz folyt be a kelleténél, illetve a kifolyó cső átmérője kicsinek bizonyult, mert a víz az emeleti lakásba Niagara vízesésszerűen zúdult lefelé.
Persze a fafödém kellően elázott, jópárszor, mikor ez a mutatvány lezajlott, többször egymás után, a csapadék függvényében. Az említett szobába bementünk a statikussal helyszíni szemlére. Sajnos a statikus kolléga már nem él azóta, lelkemre kötötte, hogy ne szóljak semmit. Ezek után bementünk a lakásba, ahol egy idősebb Úr fogadott bennünket. Megtekintettük a falazatot, ahol a vízesés volt.
A parketta a szobában már a térdemig púposodott, mögötte csendesen a sarokba az iróasztal, melyet ezen a Gellérthegynyi magasságú parkettán lehetett megközelíteni.
Az idős lakót igen megviselte a dolog és aggódva feltette a kérdést, hogy Életveszélyben van-e?
Na ez a kérdés volt, amire én nem válaszolhattam, mint kiderült egy rövid beszélgetésből, az Úr, nem régen kapta a lakást az Önkormányzattól, mivel az előző lakásában a födém rászakadt, mikor a Wc-jén tartózkodott, ezt az esetet a Tv is leadta akkortájban.
Most faanyagvédelmi szempontból írom le mit lehetett látni: A fafödémről hyltivel a betont feltörettük, azon a keskeny sávon, ami nem volt beépítve, viszont ázott.
A fafödémben már elindult a korhadás és korhadéklakó bogár Dendrobium pertinax is volt, élő, a mintákból levett famintákból mászott elő.
A fafödém a beépítés előtt nem lett védőkezelve.
Igazán nincs boldog vége a dolognak, meg semmilyen végét nem tudok írni, ugyanis ilyenkor, csak ki lehet szedni alulról a csaposfafödém gerendákat, de nem tudom mi történt a valóságban.
Tanulság: a csatlakozó gépészetet gondosabban tervezzük meg.A fafödém lebetonozva is éli a maga éltét, aztán csak lefelé tud szakadni.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel