Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-02-24, 10:51   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Adományok a majki Kápolna felújítására

Celli Szűz Mária Kápolna Tetőszerkezete

celli
2012.-ben is eljutottam Majkra, kedvelt kirándulóhelyünkre. A Tó mellett látható a kis Kápolna, melyet Szűz Mária Kápolnájaként ismerhetünk. Sajnos az épület elég elhanyagolt, jelenleg adományok gyűjtéséből készülnek a helyreállítására.
A bejárati ajtó is megrepedt, az egyik szárnyán, a másikon hiányos. A helyiségben a padokat szíjácsbogarak rágják. Az oltár feletti freskó már nem látszik.
A padlásra egy rovarrágta létrán lehet feljutni. A tetőszerkezet sajnos a cincérek martaléka lett, teljes cserére szorulna. A szerkezeti elemek 90%-ában házicincérek rágnak jelenleg is. A rovarrágás mélysége, 4-6 cm körben a gerendákon. Ezeknek a részeknek nincs szilárdsága már, kézzel morzsolható, leszedhető részek. A gerendák hasznos keresztmetszete igen csekély, bármikor megroppanhatnak, a födémre zuhanhat a tető. nagyon sok cserép hiányzik, sok helyen beázik a padlás, ami a gombák elterjedését is segítheti. A tető alatti falazat az épület sarkainál mállik szét. A bejárta feletti oromfal fugái szétfagytak, a két oldalon lévő vázák is erősen hiányosak, bármikor leeshetnek. A rengetek farontó bogár a szomszédos épületekben is elszaporodhat.
Az Őrtárs Alapítvány, Monte Corona Műemlékvédő Egyesület fogadja az adományokat, a felújításra.
Remélhetőleg mielőbb ki lehet cserélni a cserepeket és a tetőszerkezeti elemeket is és megmenteni az utókornak ezt a szép Kápolnát.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel