Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-01-14, 14:51   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Kivitelezői gondatlanság

Létrehozás ideje: 2009-12-11 Szerző: Szilléry Éva
Tetőtér-beépítés miatt lakhatatlan lakások
A VII. kerületi ház két bérlője halt meg októberben szén-monoxid-mérgezésben
Tetőszerkezet híján nyolc hónapja áznak egy felújítás alatt álló, erzsébetvárosi társasház lakásai, nemrég két ember szén-monoxid-mérgezésben meghalt, azóta gáz sincs az épületben. Az önkormányzat mossa kezeit, a befektető hallgat, a lakók pedig büntetőeljárást kezdeményeznek a befektető ellen.


A földszintig áll az esővíz, tönkrementek a vezetékek, a gombás falak szétmállottak, és nyoma sincs a kivitelező által szeptember 30-ig vállalt új tetőszerkezetnek a VII. kerületi Vörösmarty utca 14. számú házban. Az épület lakói és az ingatlanban tulajdoni hányaddal rendelkező önkormányzat 2006. november 23-án kötött adásvételi szerződést a Reticolo Komplex Kft.-vel, amely a manzárdért cserébe vállalta a ház felújítását.

A kivitelező áprilisban bontotta le az ingatlan tetejét, két hónapra rá a nyári esőzések miatt a földszintig beázott az épület. Erzsébetváros alpolgármestere, Gergely József levélben kérte a kivitelezőt a károk elhárítására, mi több, a helyi lapban megnyugtatta az olvasókat, hogy az építtető másnapra vállalta az ideiglenes tető építését”.
A felek az adásvételi szerződésben szeptember végi határidőt állapítottak meg a tetőzet befejezésére, ellenkező esetben a befektető által letéti számlára helyezett tízmillió forintot a tulajdonosok felhasználhatják a munkálatok befejezésére. Máig egy fillér sincs letétben az ígért összegből – tudtuk meg Bence Mártontól, a ház közös képviselőjétől.

Október elején egy harmadik emeleti, lakhatatlanná vált önkormányzati lakásban két bérlő szén-monoxid-mérgezésben meghalt. A kerület vezetése az ügyben feljelentést tett, az esetet bűncselekmény gyanúja miatt tegnap óta a BRFK életvédelmi osztályán vizsgálják. „A helyszínre érkezett tűzoltók több lakásban is határértéken felüli szén-monoxid-mennyiséget mértek” – közölte lapunkkal Pápai Melinda, az áldozatok szomszédja.

A tragikus eset után a házban elzáratták a gázt, két hónapja csaknem hetven ember él fűtetlen otthonban. Sem a Reticolo Komplex Kft., sem projektcége, a Penthouse Tetőtérfejlesztő Kft. nem nyilatkozott lapunknak.

Lukovits Péter ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd megerősítette a VII. kerület lakóknak tett korábbi állítását, amely szerint az önkormányzat a bírságoláson kívül érdemben nem szólhat bele az elhibázott szerződésből eredő, rosszul kivitelezett építkezésbe. A társasház jogi képviselője, Dezső Antal lapunknak elmondta, a lakók hamarosan büntetőfeljelentést tesznek a befektető ellen.

Ugyanez a cég újítja fel a Rottenbiller utca 41. számú ház tetőterét is, ahol hasonló állapotok uralkodnak. A lakók a beruházó haragjától tartva nem nyilatkoztak lapunknak.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel