Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-01-07, 14:20   #4 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás re: Bogarak a tetőszerkezetben

Penészek a tetőszerkezeten-egy védőkezelés nehézségei
2011-es évben, eljutottam egy szép budai épületben, melyet a Közti újít fel, és majd irodaként használ.
penesz
A tetőszerkezet szakértése volt a feladatom, azután a kivitelezéshez elmentem egyszer megnézni a munkákat azután a védőkezelést mi végeztük. A mikor először felmentem a tetőtérbe az volt a véleményem, hogy egy nagyon jó állapotú tetőszerkezetet látok. Közelről megtekintve a gerendákat, lehet látni, hogy sok kis fehér pötty látszódik rajtuk. Ezek penészek, de igen nagy számban. Az épület lakatlanul állt évekig, néhol hiányzott a verébdeszka, a sarok rész az udvar felöli oldalon berogyott, itt a tartószerkezetek végeit ki kellett váltani.
A tűzfal mellett kis rés volt, ahol folyton ázott, stb. 1-2 elemben volt bogár. 1-2 szarufa felső része ment tönkre, ezeket is kicserélték.
Számomra érdekes volt szakmailag, hogy a fiókgerendák közötti részt befalazták, gyakorlatilag a sárgerenda is be volt falazva. Aztán a kivitelezésnél derült ki, hogy a kémények körül el is korhadt, ezeket a részeket cserélni kellett. Ezt a kivitelezésnél lehetett csak látni , meg a sarok részt a bádog kibontása után.
Maga a védőkezelés egy hétig tartott, mert a penészek lekaparása drótkefével elég nehéz volt a magasabb részeken. Impralit CCO-val kezeltük, gyakorlatilag 2 lépésben. Létrán állva a kollégám egyensúlyozó képessége próbára lett téve.
A védőkezeléskor már fent volt egy páraáteresztő igen drága fólia, szinte fizikai képtelenség úgy védőkezelni, hogy ne menjen a fóliára a védőszer. ez nagyon lelassította a munkát, hogy őszinte legyek. Géppel nem tudtuk csinálni, hogy ne fröccsenjen a fóliára.
A Megrendelőnek elsősorban esztétikai szempontból volt kifogása, de a végén mindeni elégedett volt. Én örültem, hogy át tudtam adni a munkát.
Nekem tanulság,
1.a szakértésnél nem lehet mindentakart részt látni, ehhez bontások kellenek
2. hogy a tetőszerkezetet jobb lett volna fóliamentes állapotban védőkezelni. Ez a dolog, hogy a permetezésnél vigyázni kell a fóliára elég nehéz dolog. A favédőszer sárga színű, a fólia fekete. Talán jobb lett volna valami színtelen oldatot alkalmazni, de az is nyomot hagy.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel