Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-01-05, 09:53   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Bogarak a tetőszerkezetben

Tetőtér beépítések-bogarakkal.
Ezek a munkáim 2011. májusában voltak.
Egy cég árverésen hozzájutott egy nagyobb épülethez, aminek be van építve a tetőtere, lakások vannak benne, melyből 1-2 lakásban már laknak, a többi még üres. Az épület régebben kollégium volt, vidéken van.
A munka lényege az volt, hogy a lakásokban a látszódó gerendákból nagy kövér bogarak repültek elő, igen tömegesen , nagy számban. Legalább 4-5 féle farontó volt található.
Elmentünk megnézni, hát valóban sok gerendában rágtak a bogarak, majd, amikor ezek kirepültek, a szobában lelték halálukat, így a padozaton a tetemek is láthatók voltak.
Persze a lakások ára viszonylag magas, a minőséghez képest.

Mit lehet ilyenkor tenni? A lakásokban a látható gerendákról a rovarrágott részeket le kell bárdolni. Ez a munka a keresztmetszet lecsökkenését eredményezi, ezért lehet, hogy ezt az elemet erősíteni kell, ki kell váltani, vagy cserélni rossz esetben. Ha szerencsénk van, csak 1-2 centit kell lebárdolni. Azért kell bárdolni, mert a rovarrágott részeknek már nincs szilárdsága, nem jut át a vegyszer ezen a rétegen, és rovarpeték, álcák lehetnek benne.

És mi van a beépített részben lévő bogarakkal?
Hát meg kell, hogy mondjam, erre nincs megoldás, rágnak, amíg tudnak, azután remélhetőleg kipusztulnak egyszer. A gerendák állapota ismeretlen.
Az ügy tanulsága:tetőtér beépítése előtt készítsünk faanyagvédelmi szakvéleményt, mely tartalmazza a gerendák állapotát, esetlegesen a bogárfertőzöttség meglétét, kiirtásuk módját, a cserélendő elemeket, stb. Utólag nagyon drága, ha le kell bontani a lakásokat, mert kimaradt a tető védőkezelése, Nagyobb szélre, hónyomásra a rovarrágott gerendák összeroppanhatnak, bedőlhet a tető, ahol le van gyengülve.

Másik épület, budai villa, többszintes a manzárd tető is 3 szintes, a lépcsőház fekete márványlappal burkolt, üveglift, stb. Olyan torony van a tetőtérben, hogy a hegyeket nagyon szépen lehet látni körben. Azért hívott ki egy festő kivitelező, aki ott dolgozott szintén, mert az egyik tetőtéri lakásban a takarítónő a konyhában egy ferdetámon lyukat észlelt , melyből faforgács hullt ki.

Ha szabad így fogalmaznom, a lakók is addig voltak boldogok, amíg én nem mentem oda, mert amik kiderültek igen súlyos dolgok, gondolom az olvasó már sejti mi lesz.
13 Éve, amikor 3 lakást építettek a tetőtérben, véletlenül kimaradtak dolgok, például a faanyagvédelmi szakértés és kivitelezés is, meg még 1-2 igen lényeges dolog, amiknek drámai a kimenetele. Az épület tetőszerkezete is 3 szintes, az alsó szintjén kutyaólak vannak a csomópontoknál, gondolom elsősorban esztétikai okokból. Ezek a kutyaólak oldalukat tekintve bádogból készültek, felül cserepesek. A tetőszerkezet kötőgerendája, ferdetámja, kis oszlok van egy –egy kutyaólban, de elfelejtették hőszigetelni, ezért jelenleg gombatermőtesteket növesztenek a gerendákon, amik már lassan elfogynak, mert a gombák, bogarak megeszik őket. Visszatérve a lakásban látható ferdetám, Alja ebbe a kutyaólba ér le, felül bogarak, alul gomba pusztítja. Jelenleg ott tartunk, hogy a 3 lakást szét kell bontani majd.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel