Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-11-03, 04:56   #8 (permalink)
stradic
Új tag
 
Csatlakozott: 11-11-02
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 2 köszönetet 1 hozzászólással
stradic Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lakóház építése vállalkozóként, saját célra

Bérleti díjnál magasabb összeggel sem buksz sokat, mert csak az adó vonzata érdekes számodra, mivel a bérleti díj gyakorlatilag az egyik zsebedből a másikba vándorol, úgyhogy tényleg felesleges irreálisan alacsony összeggel kockáztatni. (Csak annyira érdemes figyelni, hogy évi 1 millió alatt legyen, mert jelenleg akkor kedvezőbb az adózási vonzata.) Viszont a vállalkozás veszteségessége ugyanúgy 10 évekre elő van irányozva magasabb bérleti díjnál is.

Az előbb egyébként mikor átfutottam a postokat, mire a végére értem már nem is maradt meg, hogy EVA-s vagy jelenleg. EVA esetén a "vállalkozásból pénzt kivenni költséggel" című történet eleve érvénytelen, ott leadózod a jelenleg 30%-ot és teheted zsebre a megmaradt pénzt, semmiféle költségelszámolást nem tudsz érvényesíteni. Nyílván emiatt ki tudsz jelentkezni az EVA hatálya alól, de a már relative magas adókulccsal (30 sem kevés) leadózott bevételt magánszemélyes vagyonoddá téve nehogy visszatedd már egy vállalkozásba!

Végiggondolva többször - mert számomra is érdekes témáról van szó, ez csak akkor járható út, akkor viszont nagyon is jó út, ha adott a vállalkozásban az építkezés költsége, mint nyereség. Ekkor az előnyei:
1. Nem kell a nyereség után társasági adót fizetni, ez legyen 10%
2. Nem kell a nyereség saját vagyonná varázsolása után osztalék utáni forrásadót fizetni, ez legyen mondjuk 16% SZJA+14% EHO=30%
3. Áfát visszaigényled, ez további 27%, úgyis jövőre valósulna mindez meg

Összerázva ezeket a számokat 67%, tehát 167 Ft helyett 100 Ft-ba kerül Neked minden költség.
Cserébe sajnos nem a sajátod az ingatlan, hanem a cégedé, ha irodaként építed akkor kevesebb, ha ingatlan bérbeadásra, akkor több a menet közben felmerülő költség (pl évi 1 millió alatti, pl havi 80 ezres ingatlan bérbeadás havi 15-ezres adóvonzattal jár jelenleg).

Ha beviszed a pénzt a vállalkozásba és úgy akarod az egészet lejátszani, akkor az említett 1-3 pontokból csak a 3.-at nyered meg, az ÁFÁ-t, plusz számolnod kell csomó gonddal, veszteséges vállalkozás problémái és kötelező minimális adója, APEH kiszállás, hogy mi a fenéért vagy veszteséges évek óta, stb.. Valamint a cégé a pénz innentől kezdve, amit újra magánvagyonoddá nagyon sokért tudsz tenni, ingatlan eladásnál az nagyon költséges mulatság.
Ezek a társaságokra vonatkozó szabályok, egyéni vállalkozóként másabb a helyzet, azt annyire nem ismerem, de kb valami olyasmi, hogy ott ha saját magad laksz benne, akkor azt tuti ki fogják golyózni az ellenőrök, hogy akkor nem minősülhetett volna áfa levonásra jogosító költségnek. Továbbá tudtommal eladásnál ilyenkor a vételár után normál SZJA-t fizetsz, ami most 16% meg félszuperbruttó és a többi kavarás, tehát sokba lesz az is.

Szóval szerintem hagyd, ha tényleg összegyűjtöttétek rá a pénzt és hivatalosan akarsz eljárni, akkor az ÁFA miatt ne menj bele, mert sok buktatója lesz és a végén nagyon meg lehet szívni az egészet, pl nem engedik levonni az áfát, aztán ott állsz a teljes árakat kifizetve a házad előtt, hogy még nem is úgy a Tiéd, ahogy kellene...
stradic nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
mute (2011-11-03), sbs (2011-11-03)