Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-11-02, 20:11   #7 (permalink)
mute
Új tag
 
Csatlakozott: 11-11-02
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
mute Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lakóház építése vállalkozóként, saját célra

Potom összegért nem lehet kiadni, csak a piacihoz közelítő áron, s az után be kell fizetni az áfát, csak így működik. (Előre be kell jelentkezni az áfa alá, mert különben áfa mentes alapesetben, de lehet választani.) Ha ugyanis nem a piacihoz közelítő áron van bérbe adva az ingatlan, akkor azt egyrészt utólag megállapíthatja az adóhatóság, s visszamenőlegesen befizetteti a közterheit vagy saját cég és cégtulajdonos esetén pl. természetbeli juttatásnak minősíti a lakhatást, s akkor ugyanaz a vége. Szóval a piaci bérleti ár körül kell kalkulálni.

Arra én is gondoltam, hogy mi a helyzet akkor, ha irodaként épülne meg (ami nem is hazugság, mert mindig is a saját lakásban volt az irodám, s az új helyen is ott lenne). Csak kérdés, hogy az ingatlan mekkora részét fogadják el irodaként (terasz, kert, garázs, stb...). Illetve ez esetben is felmerülhet, hogy a vállalkozás akkor béren felüli juttatásként adja az ott lévő magánembereknek a lakhatást, aminek lehet költsége. (Persze ki megy be ma akármelyik irodába megnézni, hogy lakik-e ott valaki...)

No a lényeg, hogy mivel számunkra ez nagy tétel, hiszen régóta erre gyűjtünk, bármilyen megoldás közül csak olyan jöhet szóba, ami teljesen legális, jogilag és APEH által is elfogadható. Nem akarok semmivel csalni, csak utánajárni a legális lehetőségeknek.

Egyébként van vállalkozás, ez egy EVA-s egyéni vállalkozás. Ezért új cég helyett talán érdemesebb kilépni az EVA körből, s úgy belevágni, kibővítve a jelenlegi tevékenységet a bérbeadással vagy irodát építeni saját célra, ami persze akkor néhány évig költséggel ellátja a fő tevékenységet is. E mellett szólhat - mint korábban írtam -, hogy mivel EV-ként nincs elkülönülő vagyon, a kivonás és a könyvelés is egyszerűbb lehet. Csak hát nagyon-nagyon körbe kell járni mindent, mert egy vessző rossz értelmezése boríthat mindent...
mute nem elérhető   Válaszol idézettel