Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-11-02, 18:47   #5 (permalink)
mute
Új tag
 
Csatlakozott: 11-11-02
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
mute Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lakóház építése vállalkozóként, saját célra

Egyetértek azzal, hogy Magyarországon sajnos megszűnt a jogbiztonság, bármi és mindennek az ellenkezője megtörténhet. Azonban ahogyan apám mondaná, "a föld nem maradhat üresen". Tehát muszáj gondolkodni azon, hogy mit vessünk jövőre, akkor is, ha tudjuk, hogy egy jégeső mindent elvihet...

Ahol e témát fejtegetik, ott is rendszerint "céges" építkezésről írnak. Ugyanakkor az is kérdés, nem egyszerűbb-e az egészet (ha lehet), egyéni vállalkozóként kivitelezni? Hiszen akkor nincs elkülönült vagyon, egyszerűbb lehet a kivonás, ha arra kerülne a sor.

Egy 2009-es APEH állásfoglalás pl. így fogalmaz:
"Egyéni cég nem minősül jogi személynek (...), egyéni cég nem rendelkezik önálló jogképességgel, nincs elkülönült vagyona, vagyis nem függetleníthető a magánszemélytől.

Tekintettel az előzőekben foglaltakra, amennyiben az egyéni cég formájában működő egyéni vállalkozó a tulajdonában álló ingatlant (pl. üzlethelyiség) vagy személygépkocsit oly módon vonja ki a vállalkozásból, hogy ezáltal ő maga, mint magánszemély kerül tulajdonosként feltüntetésre (...), akkor ezzel összefüggésben a magánszemélynek nem keletkezik vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettsége, mivel tényleges vagyonmozgás nem következik be."
mute nem elérhető   Válaszol idézettel