Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-08-31, 22:10   #3 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: tetőszerkezet - faanyag

Ez alapvető probléma, de véleményem szerint nem katasztrofális. Normális esetben a fatelepeken kiszárított faanyagot kellene árusítani, ahol a száradás során, már megkezdődhet a faanyag deformációja, igy könnyebben látható lenne hogy melyik gerenda/szarufa alkalmas a tetőkészítésre nagyobb vetemedés nélkül. Ez viszont szinte lehetetlen feladat lenne a fatelepeknek, mert 2x 3x akkora terület kéne nekik a több éves tároláshoz. A fatelepeken szinte együtt veszed a rigót a fával, ezért mondják az ácsok is, hogy "na ezen tegnap még a rigó fütyült".

És az sem mindegy, hogy az adott faanyag a felvágott fa melyik részéből készül a központjához (magjához) képest, mert ettől fögg milyen irányban és mennyire fog csavarodni. Ezt egy gyakorlott szem könnyen megállapítja, igy a legtöbb amit lehet tenni és ezt ajánlom mindenkinek, hogy az ÁCCSAL együtt, vagy legalább egy SZAKEMBERREL (az építésvezető, stb) együtt menjenek a faanyagot kiválasztani.

Az ácsaid azért nincsenek megelégedve a fával, mert ŐK nem azokat választották volna.

A gyanta eresztése a lucfenyő sajátossága, ebben sem látok különösebb kivetnivalót, idővel megszűnik, viszont kellemetlen vele dolgozni, mert ragad tőle minden (az ács is és a szerszámok is). Amúgy pedig minden faanyag vetemedik valamilyen mértékben.

Viszont ha vannak nagyon "kétes" darabok, azt ajánlom menj el a fatelepre és kedves baráti hangon próbáld meg kicserélni azokat. (Veszekedni nincs értelme, mivel már átvettétek a faanyagot)
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
kisbudár (2011-09-01)