Téma: Energiadesign
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-08-24, 16:03   #1 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás Energiadesign

A minap láttam előadást a Pécsi Tudományegyetemről a TV-ben, amit Dr. Kistelegdi István tartott. Amikor elkezdődött, az ujjam már éppen a távkapcsolón volt, mondván mi ez már megint, egy reklámszagú, marketing izé, ráadásul egy egyetemről, hova jut a világ...

Aztán István (egy szimpatikus fiatalember) elkezdett beszélni és leragadtam a TV előtt, kár hogy mindez késő éjszaka volt.

Az ENERGIADESING egy új tudományág, amely szoros kapcsolatban van az építészettel. Célja olyan épületek megvalósítása, amelyek nem falják az energiát, hanem minimális energiával fenntarthatók és jó esetben még plusz energiát is tudnak termelni. Mindezt hogyan? Úgy hogy a tervezés során figyelembe veszik és hasznosítják a természet erőit: a szelet, a napot, a geotermikus energiákat, a vizet.

Az energiadesign témakörével a Pécsi tudományegyetem Műszaki Tudomány kara foglalkozik egy kutatócsoporttal, amelynek vezetője Dr. Kistegledi István. Néhány témakör amit felölel a kutatás:
  • alkalmazkodóképes épületburok szerkezetek
  • épületklimatológia
  • passzívház fejlesztés
  • épületaerodinamika
  • innovativ árnyékolástechnika
egyszóval nagyon érdekes területek.

Az így tervezett épületek mindezeken felül képesek "reagálni" a természeti hatásokra és a körülvevő környezeti hatásoknak megfelelően működnek.

Ugye nem kell ecsetelnem, hogy mennyi a "hagyományos" energiafelhesználása ezeknek ez épületeknek......
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
Yulya (2011-09-01)