Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-06-21, 17:42   #2 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Medence építése házilag

Köszönöm DJarni, ezt a topicot, már vártam mikor jelentkezel itt, mivel többen is tudjuk hogy lassan szakértője vagy te is a medence építés témának.

Nem tudom más hogyan állna neki, de én leirom a magam esetét és ha megtalálom a medencénk készitéséről készült igen tanulságos fotókat, igérem azt is közzéteszem.

Alapvetően egy dolgot nem lehet megkerülni és az a kész műanyag medence megvétele. Minden más eset: betonozás és csempézés, igen költséges, munka és időigényes folyamat.

Szóval MI megvásároltunk egy 6 x 3 m-es vese alakú készre készített műanyag megdencét (egyedi gyártás volt persze). Már a vásárlás után nekiálltunk a medence helyének kiásásának, ami eltartott vagy 2 napig, főleg mivel szar talajvizes volt a környék a sárban dagonyáztunk, miközben 2 szivattyú dolgozott. (Hát igen itt egy gépi földmunka megrendelése nagy segítség lett volna) Hamar rájöttünk, hogy a 120 cm mélységig nem fogunk tudni lemenni, ezért úgy döntöttem 40 cm oldaltöltés lesz és csak 80 cm-re ásunk le. Az ásás befejeztével lebetonoztuk házilag az alapot 10cm vasbetonnal.

Ekkor meghozták a medencét, amit beletettünk a kiásott lyukba, majd a talpánál lévő peremre szintén rábetonoztunk vagy 20 cm-t, hogy megfogja a talajvíz nyomását és ne emelkedjen ki még ha üres is a medence. Következett a föld visszatöltése, majd a 40 cm-s emelés miatti domb kialakítása a medence körül, füvesítéssek bokrokkal. Végül nagyon pöpec lett, ha megtalálom az akkori fotókat fel is töltök párat, ha hazaértem Warsóból (most épp itt dolgozom...)

Persze kellett még egy vizforgató-tisztitó rendszer is az egyszerűbb kivitelből. A medence akkori áron 250k volt, a munkát meg mi tettük mellé. Egyetlen nagyon nagy probléma volt csak az egésszel és ez azt hiszem elég általános.... az első két évben sokat használtuk a medencénket, aztán már nem volt olyan érdekes az egész.... Olyan ez mint aki 10 km-re lakik a Balatontól, de sosem megy le fürdeni.

Mindettől eltekintve mostanában figyelem amerre járok repülővel (Prága, Warsó, Genf, Stuttgart, stb) leszálláskor a családi házas övezetekben rengeteg medencét lehet megfigyelni a kertekeben.
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel