Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-05-10, 10:45   #6 (permalink)
djarni
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Energia takarékosság - tényleg megtakarítasz?

Nem építkezés megközelítésből, csak a megtakarítás miatt..

Egyrészt sok kicsi sokra megy, másrészt vannak nagy teljesítményű berendezések is egy lakásban. Ha mindegyiknél odafigyelsz az energia megtakarításra, akkor hosszútávon visszatérül.

Az izzók terén elmondható, hogy nagyjából 1/5 fogyasztásod van. Bár az izzókra ennél magasabb számot írnak, de gyakorlatilag a megvilágítást én így érzem. Én kis területben tudok gondolkodni, lévén, hogy 40nm-es lakásban élek. 500 W helyett termelsz 100W-ot kb.. itt máris 400 W-ot spóroltál.

Beköltözéskor a háztartási gépekre figyeltem oda. Mi az, ami a legtöbbet fogyaszt egy háztartásban? Hát természetesen a hűtő. Ez az, ami napi 24 órában üzemel. Ezért itt nyúltam bele legjobban a pénztárcában. A+ electrolux lett, alul fagyasztós, felül normál. A másik a mosógép. Mivel ez nincs annyit használva, mint a hűtő, így csak A kategória, de azért ez is takarékos.

Mivel nincs gáz, így elektromos sűtő és főzőlap van. Ezt sajnos nem cseréltem le, beköltözéskor, de jó lett volna, mert valami neve sincs szutyok van.. (Olyannyira neve sincs, hogy a google-ben találat sincs rá. Ezen rettenetesen kiakadtam. Ha elromik, kuka az egész, javításról ne is álmodjak. Hihetetlen, hogy egyes (buta) emberek mire nem képesek azért, hogy "occsón" vegyenek valamit.. Bár, ha jól emlékszem, lakásnézéskor pont ezzel dicsekedett, hogy milyen drágán vették meg. Ehhez viszont inkább már no comment..)

Tv, számítógép, mikró.. sorolhatnám.

A fogyasztásom 110KW / hó átlagosan.

Lehet, hogy pénzbe kerülnek az energiatakarékos eszközök, de ha hosszútávon gondolkodsz, 5 - 10 - 15 -20 év... akkor ne hogy már ne térüljön vissza, sőt..

Aztán pedig ott van az a tényező is, hogy tegyük fel, nem spórolsz, de tudod, hogy te is tettél valamit a környezeted megóvása érdekében..

Még nincsen klíma, de ha lesz is, úgy tervezem, hogy az egész évre levetítve, az átlagos havi fogyasztást nem fogja megnövelni. A klíma leginkább luxuxcikk, tehát ne beszéljünk megtérülésről, mert ott mi térülne meg? Az, hogy hűvösben tudok dolgozni nyáron, az nem számszerűsíthető, ezért nem lehet összevonni a fogyasztással.

Arni
djarni nem elérhető   Válaszol idézettel