Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-01-06, 10:06   #11 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Átalakítandó épületek vásárlása

Egy kicsit beszéljünk arról is, hogy milyen állapotú az ingatlanon álló épület.
Már az elején le kell szögeznünk, hogy mivel még nem vagyunk birtokon belül, ezért szinte soha nincs lehetőség feltárások készítésére, ezért a vizsgálat főleg szemrevételezést jelent. Ilyen módon pedig inkább indirekt következtetéseket lehet levonni, vagyis nem azt tudjuk megállapítani, hogy az épülettel minden rendben, hanem legfeljebb azt, hogy semmi jele nem látható problémának.
A vizsgálódás általában két alapvető kérdésre keresi a választ:
  • az épület pillanatnyi műszaki állapota, és várható alakulása
  • egy átalakítás várható műszaki feltételei
Az első az egyszerűbb kérdés. Szerencsés esetben az épület nem frissen festett, mivel egy festés a nyomok nagy részét el tudja tüntetni. Meg kell vizsgálni a látható felületek állapotát, és repedéseket, nedvesség foltokat kel keresni, megvizsgálni a faszerkezetek állapotát. Információt kell gyűjteni a gépészeti rendszerek koráról, a várható felújítási igényekről.
A második kérdés már sokkal bonyolultabb, és a szakemberektől is nagy átalakítási tapasztalatot igényel, hogy egy ilyen szemle alapján véleményt mondjanak az épület átalakítás kapcsán várható problémákról. Egy átalakítás kapcsán a gépészeti, és elektromos rendszerek állapota kevésbé érdekes, mert az ésszerűség általában a teljes újra szerelés valószínűsíti (Egy szépen, teljesen felújított épületben egy húszéves gépészeti rendszer esetleg öt év múlva egy újabb teljes felújítást kényszerít ki) Ha tetőtér beépítésre készülünk, akkor fontos az alapok, az áthidalók, és a födém állapota. Az alapok állapotáról csak feltárással tudunk információt szerezni. Ha fafödém van akkor szinte biztos, hogy megerősítésre, új födémre kell készülni. Ha beton födémet találunk az sem biztos, hogy megfelelő teherbírású. Ha fölülről le van betonozva, akkor nem sok információnk van a teherbírásról, jó esetben megengednek egy kis vésést a padláson, és akkor már több információhoz juthatunk. Ezek nélkül marad az a tapasztalat, hogy a hasonló korú épületeknél milyen megoldások szoktak megjelenni. A felsoroltak alapján sok a bizonytalansági tényező, és ezek mindegyike fél - egymillió forinttal pörgetheti a számlálót az átalakításnál. Pontosabb választ csak akkor kaphatunk, ha az átalakítás tervezéséhez alapos feltárások készülnek, de még az is előfordulhat, hogy a kivitelezés közben derülnek ki olyan rejtett problémák, amit a vakolat eltakart.
Ezek után ismét csak azt tudom javasolni, hogy ház vásárlásakor forduljanak szakemberhez, aki az épület állapotáról átfogó képet tud nyújtani, és készüljenek fel rejtett költségekre.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
hyper (2011-01-06), szalka82 (2012-06-19)