Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-01-03, 14:57   #4 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Átalakítandó épületek vásárlása

Amit a telek kiválasztásánál összeírtunk,(telekvásálás) azokat itt is mind figyelembe kell venni. Ha egy ingatlanon már áll épület akkor feltételezhetjük, hogy a környezete is valamennyire beépült. Ez egyrészt olyan információ ami már egyértelműen megmutatja, hogy a közeljövőben milyen lesz az épített környezet. Valamennyire utal arra is, hogy a helyi szabályzatnak milyen építési előírásai vannak, de ez esetben is egyeztetni kell a helyi építési hatósággal, mivel a szabályok a környezetben megépült házak engedélyezése óta jelentősen megváltozhatott.
Az is előfordulhat, hogy a vizsgált épület jogerős engedély alapján épült, de a hatályos előírások alapján a telken belül már máshol kellene elhelyezni. Ebben az esetben általában a belső átalakítása lehetséges, de a bővítése csak úgy alakítható ki, hogy az új épületrészek már csak a hivatalosan beépíthető területre kerüljenek. Ennek része az az általánosságban alkalmazott szabály, hogy ha az épület a jelenlegi szabályok szerinti építési területen kívül áll, akkor az esetleg visszabontott tartószerkezetek, épületrészek csak a jelenlegi szabályok szerinti helyen építhető vissza. Ez így talán bonyolultan hangzik, de más megközelítésből fogalmazhatunk úgy, hogy a szabálytalan helyen álló épület lebontását nem tudják elrendelni, (tíz év után akkor sem, ha engedély nélkül épült!), viszont szabálytalan helyen akkor sem engednek új szerkezetet építeni, ha ott előtte bontottunk el egy jogosan ott állót. Ha a szomszédos ingatlanon áll olyan épület, ami a rendelet változások előtt épül, az szintén hatással lehet a mi építkezésünkre, mivel a két épület közötti telepítési távolságot mindenképpen tartani kell.
Végül ne feledkezzünk meg az ingatlanon álló épület műszaki állapotáról, de ez majd a következő téma lesz.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel