Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2022-09-17, 18:27   #92 (permalink)
PeterM
Új tag
 
Csatlakozott: 22-09-17
Összes hozzászólás: 3
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
PeterM Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Gerenda méretezése

Nagyon köszönöm a választ. Igen, a rajz nagyjából visszaadja a helyzetet.

Megpróbáljuk megvalósítani ezt a megoldást, azonban nem tudom jól értem -e. Sajnos elég laikus vagyok a témában, csak emiatt az épület miatt ástam be magam a tudományba.

A pirossal jelölt részről lenne szó. Két szelemenről lenne szó amik valamiféle erős csavarokkal vannak összekötve?
Vagy esetleg szarufánként érdemes egy-egy oszlopgerenda "darabkát" berakni a fal és a szarufa közé? Gondolom nem ez a helyes, mert akkor azt nem szelemennek hívják ha jól tudom.
Nehezíteni fogja a helyzetünket hogy már nem hozzáférhető a koszorú, már OSB, fólia és gerendák közti téglák is vannak a padlásfödémen illetve koszorún, ezeket nem tudom érdemes -e visszabontani, vagy ezekre mehet a szelemen.

Elnézést, ha esetleg butaságot kérdezek.

Illetve még egyet kérdeznék, érdeklődésként, hogy jó pár ilyen (illetve hasonló, csak plusz szelemen nélküli) megoldással készülő régi házat láttam már mióta figyelgetem a megoldásokat és van ahol 30-40 éve áll stabilan a tető külön falra (akkor még sárgerenda) támasztás nélkül. Persze ott nem 7.5x12-es fenyőgerendák voltak a födémgerendák, hanem saccra általában valami 10x12 tölgy, viszont a gerendatávolság sem 45 cm volt, hanem általában 80-90.

Vagy ott annak köszönhető a nagyobb stabilitás, hogy nem iktattak be szelement a födémgerendák és a szarufák közé, hanem direkten kapcsolták össze őket?

Tisztelettel,
Péter
PeterM nem elérhető   Válaszol idézettel