Téma: Falrepedés
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-12-10, 17:26   #5 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Falrepedés

Kedves Makesz!


Kezdem azzal, hogy Péter eseténél az érdekes titulus annak szólt, hogy jelek sokfélesége miatt nem lesz könnyű megtalálni a kiváltó okot.

A te esetedben a kollégákkal annyiban egyetértek, hogy a helyzetet nem tartom veszélyesnek. A képek alapján nem tudok egyértelmű véleményt mondani, de én az alapozás problémáját kevésbé tartom valószínűnek, az alaposabb véleményhez egyben kellene látni az épületet. A gerenda melletti repedés az egyik képen tisztán látható, viszont a gerenda melletti repedés, és a koszorú repedés ok - okozati összefüggése épp fordított. Az teljesen természetes, hogy a gerenda mellett a födém el akar repedni, a koszorú egyik feladata ennek a lehetőségnek a korlátozása. Ebböl következik, hogy ha így végigfut egy repedés, és a falra lefordul, akkor a koszorú nem működik megfelelően. Arra nem sok esélyt látok, hogy egy hosszvas elszakadjon, annak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy kivitelezéskor a koszorú vasalata nem megfelelően készült - nem elegendő a toldási hossz, vagy nagyon vékony a vas, és az erőhatások miatt megnyúlt. Nem a kengyelek menti kipergésről van szó.

Itt is elsősorban a változásokat kellene ellenőrizni, több helyen, elsősorban a koszorúnál. Az ereszcsatorna pótlása, és a csapadék elvezetése az épülettől általában célszerű az épület védelme érdekében, de a repedések kezeléséhez önmagában biztosan nem elegendő. A hőszigetelés csak akkor takarja el végleg a repedéseket, ha nem nyílnak tovább. Amennyiben nyílnak, egy idő után a hőszigetelés nem tudja áthidalni, és a felületén megjelenik a repedés a táblák mentén.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel