Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-10-11, 15:55   #105 (permalink)
btamas
Új tag
 
Csatlakozott: 21-10-11
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
btamas Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Saras födém hőszigetelése

Idézet:
istvan62 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Én egyet értek a hőszigetelés szükségességével, mert lehet, hogy nyáron nem érződik különbség, de a téli fűtésszámlánál jelentkezni fog a megtakarítás.
Amit Hyper leírt az tényleg nem olcsó mulatság , de messze túlmutat egy egyszerű hőszigetelésen.
A legegyszerűbb megoldás ha szálas szigetelőanyagot (kőzetgyapot/üveggyapot) egyszerűen leteríted a padláson. A 20 cm tényleg reális vastagság, viszont a gerendák közé csak akkor tenném, ha a faszerkezet vizsgálata, kezelése (felújítása is cél. Ahhoz, hogy hozzáférj a fagerendák közti térhez, le kell hordani az agyag tapasztást (nem kellemes munka), és fel kell szedni a felső deszkázatot, ami elég erősen megmozgatja a szerkezetet, aminek az alja (ha még eredeti kialakítású) stukatur vakolat. Ez a felállás így egyben elég jelentős koszolást tud eredményezni a lakásban, és jó eséllyel egy belső festést is maga után vonhat. Ha a tetejére fekteted, akkor egyszerűen a teljes felületet be kell fedni szigetelővel, lehetőség szerint a szarufák között, a homlokzat síkjáig kifuttatva. Sokszor előfordul, hogy alá, vagy fölé fóliát terítenek, de én ebben az esetben nem tenném, mert hallottam olyat, hogy a faszerkezet befülledhet. Amennyiben a padláson tárolsz, az általában nem igényli a teljes felületet, azt szoktam javasolni, hogy a szigetelés közé, a födémgerendákra merőlegesen, el kell helyezni élére állított pallókat, és arra kell fektetni egy pár OSB panelt.
Ilyen esetekben én több okból igyekszem elkerülni a polisztirol + aljzatbeton használatát:
  • a súlya miatt ellenőrizni kell a szerkezet teherbírását
  • a polisztirol és a szálas szigetelők szigetelő képessége között nincs nagyságrendi különbség, és 15-20 cm lépésszilárd szigetelő lemez ára ...
  • egy ilyen rendszer bezárja az idős faszerkezetet, az befülledhet, károsodhat
Nálam ugyanez a helyzet, most már csak azt nem tudom elképzelni, hogy ha 20 cm vastag szigetelést szeretnék lerakni, akkor hogyan tudom ezt bekazettázni. Két 10 cm pallódeszkát élre állítva egymásra rakni?? Nem dől az szét?? Tudom, elég laikus a kérdés, de nem nagyon tudom, hogyan lehetne ezt technikailag megoldani?
btamas nem elérhető   Válaszol idézettel