Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-07-13, 07:33   #15 (permalink)
alabama
Új tag
 
Csatlakozott: 21-07-13
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
alabama Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Beton kerítés

Sziasztok!
Összetett problémába ütköztem a beton kerítésünk végleges megjelenésének kialakítása kapcsán. Nem is a kerítésépítés a gondom, mert a kerítés már áll, hanem inkább a vakolás, de a vakolás topikban nem találtam releváns altémát, ahol előhozakodhatnék a nyűgömmel.

Szóval adott a betonkerítés, aminek az alsó része öntött betonból van, amire 1 sor zsalukő került alapmagasításként, illetve 3 méterenként zsalukőből épített oszlopok vannak.

Az öntött alapból kb. 25-30 cm áll ki a földből, és kb. 80 cm-es rész van a talajban.
Az öntött betonos rész -bár vagy 50 éves- nagyon masszív vasalt szerkezet.
A ráépített zsaluköves rész (kb. 15 éves) is vasalva lett, önmagában is végig és befúrt tüskékkel a régi alappal is össze lett kötve. Fedkő csak az oszlopokon van, a lábazati részeken (még) nincs.
Nem tudom, hogy a föld alatti öntött betonrészt szokták-e valamivel víz ellen szigetelni kerítés esetén, de a mi kerítésünknél ilyen nincs. És sajnos az öntött és zsaluköves rész közé se tettek vízszigetelést.

Saját kivitelezésben szeretném befejezni a kerítést.
- Az oszlopokat polisztirol ragasztóval vakolnám (alapvakolatként), amibe üvegszövet hálót ágyaznék. Majd erre menne a végleges színező vakolat.
- A kerítés lábazatát -ami ugye kétféle szerkezetből van, és vannak felületei egyenetlenségei is- lábazati alapvakolattal vakolnám (WEBER KPS 231 anyagot vettem). Ezt vagy szürkén hagynám vagy kevernék hozzá vasoxid színezőport (Nem tudom, a szürkét milyen hatékonysággal lehet színezni vasoxiddal vagy bármivel.) vagy utólag, néhány év múlva valamilyen betonfestékkel festeném le. (Elvileg a WEBER KPS 231 nem tartalmaz meszet, mészhidrátot, víztaszító, fagyálló, és talán megmarad rajta a betonfesték.)

A lábazati rész vakolása előtt a régi betont alaposan ledrótkefézném és lemosnám. (Egy idős ismerősöm azt mondta, hogy amíg kőművesek mellett dolgozott, addig sósavval szokták megmaratni a régi betonfelületeket, mert akkor jobban köt hozzá a vakolat. Igaz lehet ez?)

A letisztított betonlábazatra (öntött beton+zsalukő) mehetne a vakolat, de tanácstalan vagyok.
Gondolom kellene valami vakolaterősítő háló, rabicháló, hogy a különböző részeken egybefogja a vakolatot.
- Üvegszövet (kék) hálót tegyek vagy valamilyen korrózió álló fémhálót?
- Ezeket elég csak simán belenyomkodni és belesimítani a vakolat anyagába vagy rögzíteni is kell a betonos részekhez?
- Ha rögzíteni is kell, akkor a régi öntött betonos részhez és a felette lévő zsaluköves részhez is kell rögzíteni, vagy csak az egyikhez? (Elvileg mindegyik beton. De lehet, hogy másként dilatálnak. Nem tudom.)
- Ha rögzíteni kell, akkor elégséges, ha 15-20-30 cm-es (?) hálószerűen kifurkálom a fogadó felületet és bele műanyag tiplikbe csavarokat tekerek és ezekhez drótozom a rabichálót? (Szintén az idős ismerősömtől kapott tanács, hogy ne bonyolítsam túl. Régen csibehálót használtak rabicolásra. Szerinte ide is jó lehet az.) Jó lehet vagy van korrektebb, biztosabb megoldás is?

Utólag is elnézést kérek a sok kérdésért. Ha volt köztetek valaki, akinek volt ideje és türelme végigolvasni, köszönöm, ha megtisztel válaszával.
alabama nem elérhető   Válaszol idézettel