Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-06-23, 11:47   #15 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lábazat nedvesedése, sókiülés

Kedves István,
A kívülről talajszint alatti lábazati falrész belső oldala lakótér fala, de nem nagy mélységről beszélünk (50-60 cm).
A lábazatot deszkával zsaluzták, így az egyes deszkák "nyoma" látszik, mint felületi egyenetlenség (pár mm kiugrások/mélyedések vannak), de nem vészes, az XPS-t simán rá lehet tenni, akár kiegyenlítés nélkül is, csak gondoltam, hogy talán növeli a vízszigetelését, ha előtte lekenem kellősítővel...vagy mondjuk úgy, hogy rontani csak nem ront rajta. Bár amit, mondasz, hogy a szigetelés aljához koncentrálódik a falazatot támadó víz, az akár probléma is lehet. Most ha jól tudom pl. dréncsöveznek "ezen probléma ellen", de ez 30-40 éve még biztos nem volt általános, akkor mivel védték ki a szigetelt falaknál ezt a problémát?
Bízom benne, hogy túl sok víz nem fogja "támadni" a lábazatot a talajszint alatt, mert mindenhol széles, nagy lejtésű és bitumenes lemezel szigetelt beton felület lesz (rajta a térkő), és a terep is mindenhol kifelé lejt az épülettől.
Lehet már ez az egész kicsit túl lett gondolkodva, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen, pedig 99%-ban azt érzem, hogy a probléma abból ered mindössze, hogy a térkő alatti fektető homokban pangó nedvesség (ami a bontáskor tapasztalható is volt, úgy mint: vizes homok + nedves beton felület), a beton és a házfal közötti rések, és a külső oldalon levő meszes lábazati vakolat nedvszívása, valamint az extrém csapadékos időjárás együttesen okozták a tüneteket, a korábbi egyensúlyi állapot kibillenését.
Ha nem teszek a falra kellősítőt sem, csak a betonra simán az XPS-t, ez a "gyűjtő" hatás akkor is fennáll, igaz? Mert az is levezeti az aljáig a vizet, ha az illesztések is jól zárnak...
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel