Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-06-23, 07:04   #13 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lábazat nedvesedése, sókiülés

Kedves István,

Most jutottam odáig, hogy elkezdtem a nedvesedő lábazat feltárását. Gondoltam, hogy eltávolítom a nedvesedéssel, sókiüléssel érintett részeket - de nem tudtam miből van egyáltalán. Kiderült, hogy a beton lábazaton kb. 3 cm vastagságú meszes vakolat van, majd azon egy kb. 0,5-1 cm vastag cement-homokos simított réteg (amit végül le is festettek anno). A kopogtatásra kongó hangot adó vakolat mindenhol csak a külső cementes réteg elválását jelentette az alatta levő meszes vakolattól, de végül úgy döntöttem, hogy a teljes felületen levertem a cementes és a meszes vakolatot is, így most a tiszta betonfelület látszik... Talajszint alá még nem mentem le, de ugyanezt a műveletet tervezem ott is, vagyis "betontiszta" felületet szeretnék majd ott is.
Erre a felületre mindenképp rakok 5 cm vastag XPS hőszigetelést (a talajszint alatti részre is), de felmerült bennem, hogy ha már ki lesz bontva, akkor érdemes lenne utólag valamiféle bitumenes vízszigetelést is csinálni, még az XPS alatt a beton felületre. A rossz hozzáférhetőség miatt a bitumenes lemez lánghegesztéses felhelyezése elég nehézkes lenne, a folyékony bitumenes szigetelő anyag meg igen drága, így a következőre gondoltam. Mivel az XPS is képez már egyfajta vízszigetelést a felületen, ennek kiegészítésére már lehet elegendő lenne az XPS felrakása előtt bitumenes kellősítővel átkenni a felületet 1-2 rétegben. Ez jelentősen olcsóbb mint a folyékony bitumenes szigetelő anyagok, és könnyebb, mint a bitumenes lemez hegesztése. Az XPS-t a talajszint alatt ilyen "nem táguló", kifejezetten hőszigetelő lemezek ragasztására használható "pur habbal" szeretném rögzíteni. Dübelezni csak a talajszint felett.
Mi a véleményed, a kellősítő használata a fenti módon növeli valamelyest a vízszigetelés "értékét"?
Azt nem írtam még, hogy a nedvesedést valószínűleg a külső oldali vastag meszes vakolat nedvszívó képessége okozta...alatta a beton felület a vakolat leverése után közvetlenül mutatott némi nedvességet (4-5%), de abszolút nincs átázva a beton...pár nap után már sehol a felületen nem mértem 2%-nál magasabb értéket. Gondolom a talajszint alatt is így lesz majd, ha szárad pár napot.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv. T. Gábor
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel