Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-05-02, 10:11   #27 (permalink)
Loggi
Bölcs
 
Csatlakozott: 13-03-06
Összes hozzászólás: 579
Kiosztott köszönetek: 26
Begyũjtött 26 köszönetet 24 hozzászólással
Loggi Van már jó hozzászólása
Király! re: Talpon álló erdő ára 2018.

Idézet:
Loggi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Új mértékegysége van a fának az erdészetben!Erdőmérnök készítette a fa adásvételi szerződést, tapasztalt öreg róka.Már nyugdíjas korban van, de aktívan dolgozik "szakirányítóként"! A lakásán készítette a szerződést az erdőben lévő , kitermelendő fára. Külön szobában megirta a szerződést, majd hozta aláiratni az érintettekkel.A megállapodás valóban 4 ha erdőben lévő fára vonatkozott X forintért, tehát =4ha/Ft! Hogy ez mennyi térfogatú, vagy tömegű fa lehetett, azaz kg, vagy m3? Tessék kitalálni! Találós kérdés?
Még meg sem kezdődött a kitermelés,de már látta a kiemelt státuszú szakirányító az erdőt, helyszínelt a favágóval, minden előzetes bejelentés nélkül, tehát nem volt ismeretlen ezek után a szakirányítási feladat számára egyáltalán. Az teljesen véletlen volt, hogy én a közelben tartózkodtam, és végül találkoztunk is.Meg volt elégedve a 21 éves fákkal, még a telepítés részleteiről is érdeklődött, és a csemeték származása is érdekelte!Ekkor még az óriási vételár eltérésről semmit nem nyilatkozott, hallgatott.Később elszolta magát egy alkalommal, hogy eladtam a földet is a fa árában!Erre a földmérőnél került sor, mert az erdőterület nagysága sem stimmelt a földhivatali nyilvántartással, tehát erről is tudott, és később írásban lett értesítve az eltérés okáról, és arról, hogy a különbözet sosem volt erdő terület. A megkért vágási engedély része volt a részletes erdő térkép is, mégis túlvágásba, engedély nélküli favágásba keveredett a favágó! Nem látta a fától az erdő szélét, eltévedt!
A termelés jelentés szerint annyi fát vágtak ki, akkora hozama volt az erdőnek, hogy az meghaladta a 1/3-al a szakértő által meghatározott értéket is. Ritkításkor nem volt ilyen jó a hozama ennek az erdőnek?
Érdekes történet?Ez lenne az együttműködés a favágó, szakirányító, és az erdőgazda között?
Loggi nem elérhető   Válaszol idézettel