Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-03-04, 06:01   #3 (permalink)
Kristóf
Új tag
 
Csatlakozott: 16-09-04
Összes hozzászólás: 27
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Kristóf Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: E-gerendás födémből terasz

Idézet:
istvan62 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szia!


Kezdem azzal, hogy a távoli múltban, amikor még tanultam a szakmát, nekünk nem javasolták béléstestes födém alkalmazását kültérben, alul - felül nyitott helyzetben. Ennek az az oka, hogy a vízszigetelés hibája esetén a béléstestes födémek az üregességük miatt érzékenyebbek a szétfagyásra. Ebből érzékelhető, hogy a dolog megvalósítható, csak a kockázat miatt jobban figyelni kell az állapotára.
A kérdésedre válaszolva, a gerendával párhuzamos oldalakon az "E" gerenda nem igényelné a gerenda betonozást akár egy koszorú körbefuttatás is elég lenne. Én viszont javasolnék oda is egy gerendát, mégpedig úgy, hogy a monolit gerendák minden pillérhez, minden irányban sarok mereven csatlakozzanak. Ennek az az oka, hogy az ember első gondolata az, hogy a pillér csak függőleges terhelést kap, de ez nem igaz. A szélnyomás, a neki ütköző mozgó tárgyak, egy földrengés mind mind vízszintes irányú terhelést ad a szerkezetre, amit vagy nagy méretű alapba mereven befogott pillérekkel, vagy a pillérek és gerendák sarokmerev rendszerével lehet felvenni. (gondolom a merevítő fal itt nem jöhet szóba)
István!

Nagyon köszönöm a választ!
Vízszigetelés:
A födém felülről kap egy felbetont, erre később járólap és tető kerül majd. A talajpára ellen hol ajánlott szigetelni, ilyen monolit szerkezeteknél? XPS burkolatot kapna kívülről az egész, de mivel minden mindennel össze lesz vasalva, így maximum a gerendák alá tudnánk úgy bitumenes lemezt rakni, hogy az ne legyen szétszúrkálva. Oda szabad?
Szerkezet:
A két rövid oldalból az egyikkel össze tudjuk kötni a két hosszú oldalt, tehát végső soron egy U alakú monolit gerendát tudunk önteni a gerendák alá. A másik rövid oldalon azért nem szeretném ezt, mert egy tároló lenne a terasz alatt, így itt jó lenne egy viszonylag nagy nyílás. Ezen a nyitott oldalon elég, ha csak a koszorú van megöntve a gerendákkal?
A másik kérdés, hogy a nem sarkon álló lábak felrakhatóak téglából (maradék 30-as porotherm, két tégla szélességben)?
Kristóf nem elérhető   Válaszol idézettel