Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-03-03, 21:08   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: E-gerendás födémből terasz

Szia!


Kezdem azzal, hogy a távoli múltban, amikor még tanultam a szakmát, nekünk nem javasolták béléstestes födém alkalmazását kültérben, alul - felül nyitott helyzetben. Ennek az az oka, hogy a vízszigetelés hibája esetén a béléstestes födémek az üregességük miatt érzékenyebbek a szétfagyásra. Ebből érzékelhető, hogy a dolog megvalósítható, csak a kockázat miatt jobban figyelni kell az állapotára.
A kérdésedre válaszolva, a gerendával párhuzamos oldalakon az "E" gerenda nem igényelné a gerenda betonozást akár egy koszorú körbefuttatás is elég lenne. Én viszont javasolnék oda is egy gerendát, mégpedig úgy, hogy a monolit gerendák minden pillérhez, minden irányban sarok mereven csatlakozzanak. Ennek az az oka, hogy az ember első gondolata az, hogy a pillér csak függőleges terhelést kap, de ez nem igaz. A szélnyomás, a neki ütköző mozgó tárgyak, egy földrengés mind mind vízszintes irányú terhelést ad a szerkezetre, amit vagy nagy méretű alapba mereven befogott pillérekkel, vagy a pillérek és gerendák sarokmerev rendszerével lehet felvenni. (gondolom a merevítő fal itt nem jöhet szóba)
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel