Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-01-27, 08:51   #5 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Lábazat nedvesedése, sókiülés

Kedves István!

Tegyük fel, hogy a problémával nem csinálok semmit (vagy csinálok, de nem sikerül eredményt elérni).
Ősszel felkerül a lábazati/homlokzati szigetelés, és ugyanígy megjelennek a "tünetek" a következő években is, de akkor már a szigetelés mögött nem fogom látni, hogy mi zajlik.
Gondolatom szerint a következő történhet, ebben kérem véleményét, hogy Ön szerint helyesen gondolom-e:
Ha az XPS-t felrakom a lábazatra mondjuk 40-50 cm magasságig, azzal lezárom a jelenlegi kipárolgási zónákat, amik jellemzően ez alatt vannak, mert az XPS-en a nedvesség nem tud átmenni.
Eddig olvasott információk alapján ekkor az történik, hogy a nedvesedés feljebb húzódik, amíg olyan zónába nem ér, ahol ki tud párologni.
Ha az XPS felett vakolható kőzetgyapot szigetelés lesz, (ami tudomásom szerint nagyon jó páraáteresztő, valamint a nedvességre nem érzékeny) akkor a lábazaton a nedvesedés felhúzódása elvileg meg fog állni a kőzetgyapot alsó régiójában, vagyis a talajszinttől kb. 50-70 cm magasságban, hiszen itt már ki fog tudni szellőzni (ha nem is olyan mértékben, mintha szabadon lenne, de hasonlóan - a hőmérséklet pl. magasabb lesz a szigetelés miatt, ami fokozza a párologtatást).
Összességében tehát ilyen módon a nedvesedés feljebb húzódik ugyan, de a mostanihoz hasonló módon ki fog tudni szellőzni, nem okoz kárt a szigetelésben, illetve nem roncsolódik a lábazat.
Mondjuk egy kérdés így is felmerül bennem, hogy mi lesz a felületre kiülő sóval, az nem okoz-e kárt a betonban, vagy a szigetelő anyagban, illetve idővel a higroszkópikus hatása nem lesz-e probléma (a szigetelés mögött ugyanis nem fogom tudni a sót eltávolítani).
Persze alapvető, hogy megpróbálom a nedvesedés okát megszüntetni, a fentieket csak arra az esetre írtam, ha mondjuk ez nem sikerül, hogy végülis talán így is meg lehet csinálni a lábazati/homlozati szigetelést, nagy baj talán nem lesz.
Még egy kérdés, hogy gondolom a most nedvesedett, sókiüléses betonrészt le kellene majd verni és kijavítani, mielőtt az XPS rámegy. Milyen anyagot javasol erre a célra? (egybefüggően nem fogom tudni leverni, mert ahol nem nedves, ott, kemény, mint a csont, ilyen glettelt cementes betonréteg lehet, szóval nem vakolat)

"B" terv, hogy hallottam valami olyasmit, hogy szellőztetett lábazat szigetelés is létezik, de erről nem tudok semmit - lehet olyan kellene? Arról mit lehet tudni?

Említette még, hogy a páralecsapódás problémája a szuterén falának alsó régiójában jelentkezhet, ha a felső része szigetelve lesz, az alsó meg nem. Ennek reális a veszélye? Arra gondolok, hogy ha most nincs páralecsapódás a szigetelés nélküli falon, akkor
attól, hogy a felső falrész kívülről szigetelve lesz, az alsó meg nem, attól csak a felső rész lesz melegebb, nem az alsó hidegebb...ha ugyanakkor nem változik a belső hőmérséklet és páratartalom sem (vagyis ugyanaz a harmatponti hőmérséklet marad), akkor ugyanúgy nem lesz páralecsapódás, mint most....nem jól gondolom? Arra viszont figyelni kell, hogy a szigetelés miatt ha melegebb lesz bent a jelenlegi kb. átlag 20 foknál, akkor nő a harmatponti hőmérséklet és tényleg jelentkezhet páralecsapódás, de akkor zárok a radiátoron.
Persze tudom, hogy hő és vízszigetelés szempontjából is nagyon jó lenne lemenni a szuterén talajszintig, de ebbe nem akarok belevágni, csak ha nincs más lehetőség.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tóth Gábor

A helyszíni tanácsadás nagyon jó lenne, nem tudom pontosan mit jelent, hogy "költséges", a megadott telefonszámon majd hívom, és megbeszéljük. Remélem meg tudunk egyezni

Utoljára módosítva: Lallr79 által : 2021-01-27 08:56
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel