Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-01-25, 15:43   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Lábazat nedvesedése, sókiülés

Kedves Lallr79!


A legvalószínűbb, hogy több "apróság" együtt okozza a jelenséget, és vélhetően az abszolút válasz csak a fényképek alapján nem fog összejönni. A helyszínen is esetleg több feltárásra lehet szükség.
Ha a térkövezés előtt nem volt kicsapódás, akkor egyértelmű, hogy az rontott a helyzeten, de nem biztos hogy csak az okozza, és kérdés, hogy a szuterén fala belülről mit mutat. Ha a fal is hozza a nedvességet, az belül is látszik. A lábazat felületének bírnia kell a nedves környezetet, de a folyamatos nedvesség esetleg túlzott igénybevételt jelent.

A térkövezésnél a gyártók nem a beton aljzatot javasolják, hanem egy tömörített kőzuzalékos talajcserét a felszínhez közeledve egyre finomabb szemszerkezettel. Ennek fontos jellemzője, hogy a csapadéknak a térkő elemek között átjutó részét elszivárogtatja a talajba. Ha ehelyett beton készül, akkor két dologra érdemes figyelni: nem csak a burkolatnak, a betonnak is legyen lejtése ami az épülettől elvezeti a nedvességet, és a normál beton helyett érdemes durvább szemszerkezetet alkalmazni, ami megkötése után is jobban átereszti a nedvességet. Ez a CKT beton, amit az út alapozásoknál is alkalmaznak. Ha ezek nem teljesülnek, akkor a burkolat ágyazó homokjában hosszabb ideig pang a víz, és áztatja a felülete.

Viszont megemlítem azt is, hogy ha homlokzati hőszigetelés készül, azt érdemes a talaj szintje alá is levinni, különösen hogy a szuterén is van.

A kőzetgyapot nagyon jó anyag, én is pártolom, de a lábazat szintjén csak az XPS használható. Összességében a problémát nem érzem nagynak, de a hosszútávú, jó megoldás érdekében alaposan, és egyben kell a helyzetet vizsgálni, és kezelni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
Lallr79 (2021-01-26)