Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2021-01-25, 12:51   #1 (permalink)
Lallr79
Új tag
 
Csatlakozott: 21-01-25
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lallr79 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Lábazat nedvesedése, sókiülés

Tisztelt Szakértő, Olvasó!
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tud-e segíteni abban, hogy mi okozhatja az alábbi képeken látható nedvesedést, sókristályosodást?
A ház 1979-ben épült, szuterénes (alsó szint kb. 60 cm-rel járdaszint alatt), az alsó szint fala teljes egészében vasbeton (kb. 45 cm vastag). 9 éve vettük és kb. 5 évvel ezelőtt csináltuk meg az udvart (tereprendezés, térkövezés, parkosítás). Mindezt azért tartom fontosnak leírni, mert azt gondolom, hogy a térkövezésnek is lehet köze a problémához, hiszen azelőtt ilyen tünetek nem jelentkeztek. Azt követően, pedig évről évre az ősz-tavasz időszakban előjött, egyre látványosabban. Lehet, hogy nincs összefüggés, és az épület szigetelésének a hiányossága (amiről nincs információm) okozza, de ha ettől eltekintünk azt kérdezném, hogy mi lehet még...Okozhatja-e a térkövezés (rétegrend mindenhol 10-15 cm beton, 2-3 cm homok, 6 cm-es térkő), vagyis a nagy egybefüggő betonfelületből adódhat-e ilyen probléma? Mondom mikre gondoltam eddig és vesztem el már a sok olvasott információ-rengetegben...: 1.) a térkő alatti beton, és homok közvetlenül érintkezik a lábazattal, nincs köztük szigetelés...a nedvesség felszívódhat. 2.) a térkő alatti nagy, egybefüggő beton felület lefojthatja a talajpárolgást és a nedvesség a lábazat felé indul el, felszívódik (mondjuk a nagy betonfelület egyben talán azt is okozza, hogy kevesebb csapadékvíz jut a beton alatti talajba)... 3.) Az eresz szélessége kb. 40 cm, és a talajtól 5 m magasságban van (tűzfalnál még magasabban)...ezért a csapóeső problémája is jelen lehet a fal tövénél...emellett a lábazati beton is kb. 2 cm-rel kijjebb áll a falazattól, bár a nedvesedés úgy látszik lentről indul felfelé, így lehet, hogy ez nem releváns...
Ha szigetelném a járda tövét, esetleg szélesebb sávban is, hogy a fentről érkező vizet a faltól minél távolabb tartsam, az segíthet? (úgy gondolom, hogy térkő alatti betonra menne valami szigetelő anyag a lábazatra felhajtva, majd vissza a térkő). Szeretném szigetelni a lábazatot xps-sel, a homlokzatot kőzetgyapottal, de előtte ki kellene deríteni, hogy ezt a problémát mi okozza, hogy a szigeteléssel nehogy tovább rontsak rajta. Illetve még egy kérdés: ha mondjuk az xps szigetelő a járdaszint feletti 30-40 cm-ig megy, utána pedig jön a kőzetgyapot, aminek a nedvesség elvileg nem árt, valamint páraáteresztő, akkor elképzelhető, hogy ez a probléma a szigeteléssel sem fog súlyosbodni? (esetleg ugyanígy előjön hosszú csapadékos időszakban, de a kőzetgyapot engedi kiszellőzni, nem okoz kárt benne a nedvesség...de a só lehet igen?).
Elnézést, ha csapongtam kicsit, de igyekeztem minden gondolatot leírni.
(Még egy dolog: van egy terasszal fedett lejtős betonrész az egyik pinceablak felé, mellette 5 m széles térkő felület, és vízszintes sávban látható a betonon a sókiülés a térkövezés alatti homok/betonréteg magasságában)
Köszönöm szépen a segítségeket, előre is!
Csatolt képek
Fájl típus: jpg vizesedes.jpg (85,8 KB, 8 letöltés)
Fájl típus: jpg kep2_.jpg (81,3 KB, 8 letöltés)

Utoljára módosítva: Lallr79 által : 2021-01-25 13:00
Lallr79 nem elérhető   Válaszol idézettel