Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2020-08-03, 18:44   #15 (permalink)
vinibali
Új tag
 
Csatlakozott: 20-08-03
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
vinibali Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Utólagos ablak beépítés

Nem nyitnek uj temat a kerdesem miatt, ugy erzem ide illik be a leginkabb.
Szoval egy regi epulet faredonyos tobbszarnyu ablakat szeretnem kicserelni, viszont hatalmas lyuk tatong majd a redony egykori helyen. Ezt egy korabbi, masik haznal elkovetett ablakcserekor ugy csinaltuk meg, hogy beraktunk 2db A12-es Porotherm athidalot es a megmaradt rest kimeretu teglaval es falazohabarccsal toltottuk ki.
istvan62 egy masik hozzaszolasaban ezzel szemben all egy korabbi hozzaszolasa.
hogyha valoban nincs teherhordo szerepe ennek az athidalonak, akkor nem lehet valami olcsobb megoldassal a feles legures reszt maskepp kitolteni?
nem vagyok a gipszkarton hive, mindenkepp rendes falazast szeretnek ott is, de 2db 225-os A12 athidalo tobb mint 10 ezer forint. ez hat nem csak egy ablak van a hazban

Idézet:
istvan62 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ami miatt visszatértem a témához az a nyomott öv nélküli áthidalók kérdése. (Porotherm A12 - általában egyszerűen Porotherm áthidalóként emlegetik; Leier MDA típusok)
Ezek közös jellemzője, hogy abban az állapotban, ahogy megvásárolhatók, nem teherbíróak, a hosszabbakat még szállítani is csak élére állítva lehet. Akkor válnak teherbíróvá, a technológiai utasításnak megfelelő ráfalazás kisméretű téglával, vagy rábetonozás elkészül. Ezek szükséges magassága a nyílásmérettől, és a terheléstől függ. A Porotherm előírás egyértelműen kisméretű téglát, vagy betont ír elő, a Leiert most nem tudom elérni. Gyakran látok olyan beépítést, ahol a normál Porotherm téglával falaznak rá. Egy időben hallottam olyan híreket, hogy a gyártó ezt a megoldást is minősítteti, sőt erre a célra külön kisebb magasságú téglát is forgalomba hoznak, de ilyen helyzetre vonatkozó teherbírási táblázat változatlanul nincs a leírásokban. A másik lehetőség a hibás beépítésre, amikor utólagos nyílásbontásnál annyival bontják magasabbra a nyílást, mint egy ilyen áthidaló magassága, betolják oldalról, és a fölötte lévő rés felületét kétoldalt bekenik habarccsal. így egyszerűen nem működik mint áthidaló.
De a legextrémebb este a következő volt:
A tervben kiírtam 4 db Portherm S elemmagas áthidalót egymás mellé beépítve. Az építőanyag telepen azt mondták, olyan nincs, adtak 4 db A12-t. Akőműves pedig beépítette úgy, hogy a négyet egymásra fektette, minden egyéb ráfalazás, betonozás nélkül. Még szerencse, hogy amikor ellenőrizni mentem, a födém még alá volt dúcolva.
vinibali nem elérhető   Válaszol idézettel