Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2020-04-10, 20:48   #9 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Közművek bekötése telekre

Itt első körben a gépész kollégák, és a szolgáltatók szempontjai jönnek. Ha jól látom, nem saroktelek, (bár a forma alapján az lett volna az első gondolatom) mert saroktelek esetében azzal kezdődik, hogy melyik utcából van lehetőség a bekötésre. Mivel nem saroktelek, így ha jól tudom, csak a csatornánál lesz kérdéses, hogy hol van az utcán akna, amire rá lehet kötni. A telek tulsó végéig nem érdemes elszenvedni. Az elektromosnál kérdés, hogy földkábel, vagy légkábel? Sok helyen már csak földkábelt engednek.

Az egyes közmű vezetékek között védőtávolságokat is kell tartani, és a keresztezéseknek is vannak szabályai / kötöttségei.

Az biztos, hogy a vízóra aknát nem szabad ennyire behúzni, az a telekhatártól 0,5 méter.

A villanyóránál, és a gáznál érdekes lehet, hogy helyileg hol van a telek. Korábban voltak olyan eltérések, hogy egyes szolgáltatói területeken a villanyórát úgy kellett elhelyezni, hogy a közterületről leolvasható legyen. Régen a fővárosban a gázmérőt csak az épületen belül lehetett elhelyezni, később felárasan engedték a szabadban is. Most az egyesített közművek mellett nem tudom mennyire maradtak eltérések.
Építészként csak azt tudom javasolni, hogy ha még nincs meg az épület terve, akkor úgy kell elhelyezni a bekötéseket, hogy minél kevésbé zavarjanak. Erre legjobb az oldalkertek sávja, illetve az oldalsó telekhatárok felülete. Könnyítésnek annyit tehetek hozzá, hogy a víz, és csatorna bekötés szükség esetén megoldható úgy is, hogy a gépkocsi behajtó átmegy rajtuk. Bár ez sem olcsó megoldás, de még mindig egyszerűbb, mint az áthelyeztetés. innen kezdve pedig az elektromos, és a gáz az igazán kritikus.

Gyakori megoldás, hogy az oldalsó telekhatárra ráfordítva, az utcafrontnál építünk egy nyitott kukatárolót, és annak belsejébe, természetesen egymástól megfelelő távolságra, a falfelületre telepítik az elektromos, és a gáz mérőt.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel