Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2019-07-17, 21:36   #95 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Ki lehet kivitelező?

Sajnos itt rossz hír következik. Ennek a területnek a szabályozása több alkalommal (~ rendszeresen) változott. A vonatkozó jogszabály a 191/2009 korm rendelet - a kivitelezési kódex. Ennek 12§ (6) bekezdése mondja a következőket:
(6) Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett

a) ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem kell kivitelezési dokumentáció, vagy

b) kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével.



Vagyis ha nem kötelező az e-napló, akkor semmi akadálya, ha viszont kötelező, akkor jelen állás szerint a kőműves vállalkozói jogosultság, és egyéb járulékok nélkül még a saját házát sem építheti, csak megfelelő jogosultságú kivitelező felügyeletével. (és felelősségére) Ez a szöveg 2019 februári rendelet módosítás eredménye.

A 3. lehetőséget nem értem. Édesapádnak, van KATA-s vállalkozási jogosultsága, de csak házilagos kivitelezésben dolgozhat? Házilagos kivitelezésnek azt neveztük régen, amikor az építtető a családdal, barátokkal sk építette a házat, más néven a kaláka.
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel