Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2019-04-06, 15:47   #1 (permalink)
Zoli Nagyvárad
Új tag
 
Csatlakozott: 18-12-20
Hely: Nagyvárad Erdély
Összes hozzászólás: 22
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
Zoli Nagyvárad Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Betonkészités szakszerüen .

Talán profiknak is érdekes , amatőröknek mindenképp : házilag hogyan készitsünk minőségi betont .
1. A viz - ezt gyorsan letudjuk - minimum csap/ivoviz minőség , pocsolya , esőviz meg ne forduljon senkinek a fejében , bár még a csapvizet is érdemes lenne egy laboranalizisre elvinni , egyáltalán nem mindegy a Ph értéke + egyéb szennyezések .
2. A homok - zuzott kőzetek - már öszetettebb tanulmány anyagát képezik .Hamarosan alakalmam lesz homokfuvásra használt kvarchomokbol dolgozni - biztos jobb mint a mezei . Mi is a lényeg itt , mikroszkóp alatt vizsgálva az anyag szilárdsága valamint a szemcsék szilánkossága - mondom ezt mert az egyik kedvenc tehnikám a friss zuzalék , igaz a pepecsmunka netovábbja - vastag acéllemezen 10Kg os kalapácsal zuzom az 1-5 cm átm. kavicsot . Igen jó minőségü betont lehet belőle késziteni még ugy is ha fele fele arányban kevered : zuzalék / homok . Nyilván ég és föld hogy "ragadnak össze " az érdes szilánkos ill. a sima gömbalakra lekoptatott szemcsék .
A homok fagyállosága ill. szennyezőanyagtartalma is sokat nyom a latba , amennyiben szemmel láthatóak a föld , agyag rögök - gondolom nincs kedved (mondjuk) 20 mázsa homokot átszitálni - vissza a bányatelepre .
3 . Cement - ne legyen tul régi , nedves helyen tárolva - megöklözöd , gumikalapácsal püfölöd - ha (helyenként) kemény - talán féláron át lehet venni . 10 éve "kintfelejtett" ( 3 raklap ) házépiő Lafarge -ot mentettem meg tőlünk a cégtől , mindeki azt monda felejtsd el nem jó az semmire - de tévedtek ! Szálká
sitó kondiedzés a nagykalapáccsal átzuzni , sovány ill aljzatbetonnak igen jó , de adagolhatod a rendes betonba is - a "magja" a legtöbb zsákban még puha volt .

A tehnológia : 45 fokba a b.keverő dobja , inditod , a slag végét lefogod ujjal kb. 2/3 a a vizmennyiségnek bele , spriccelve , ezáltal tisztitod is a dob belsejét , apránként (!) lapátolod bele a cementet , nem szabad csomósodjon mikor már homogén apránként bele a homozuzalék , forgás közben csökkented a dob dölésszögét ameddig csak lehet , épp hogy ne essen ki az anyag belőle , ez eddig 3 perc nem többb - pihentetés 3-5 perc - 3 perc keverés felvizelés a végleges koszisztencia beáliitása + még 1 3 perc pihentetés keverés ciklus , forgás kozben ürités a talicskába/vederbe .

Bedolgozás , utókezelés ... maradjon nektek is téma ...
Zoli Nagyvárad nem elérhető   Válaszol idézettel