Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2019-03-05, 17:25   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Fafodem statika

Erről így senki nem fog tudni érdemi véleményt mondani, mert minimum információként még kellene a fesztáv, és a gerenda sűrűség.

Megnyugtatásként azt el tudom mondani, hogy a tervdokumentáció kötelező része a tartószerkezeti dokumentáció, amit csak statikus tervezői jogosultsággal lehet elkészíteni. A statikus tervezőnek pedig úgy kell megadni a szerkezet paramétereit, hogy a szerkezetnek a saját súlyán, és a rákerülő szerkezetek (aljzatbeton, válaszfalak ...) súlyán felül teljes felületen négyzetméterenként 200 kg terhet el kell bírnia, biztonsági tényezőkkel növelve, és ez még nem a vége. A szabvány a fesztáv függvényében korlátozza a födém lehajlását, és ez általában még szigorúbb követelmény, mint a teherbírás.

Én inkább azt tartom kérdésesnek, hogy milyen fából építették be a gerendázatot. Az elmúlt néhány évtized piaci helyzetének ismeretében (és ez napjainkra fokozottan igaz) azt kell mondanom, hogy a "közönséges" fatelepen beszerzett faanyag nagyon friss vágás, még messze nincs kiszáradva, könnyen repedezik. Minél nagyobb keresztmetszetű egy gerenda, annál nagyobb valószínűséggel fog megrepedni. A repedés pedig csökkenti a fa teherbírását. Ezt azzal lehet megelőzni, ha szárított anyagot vesznek, az viszont drágább.

A másik fontos kérdés a vegykezelés gomba, rovar, és tűz ellen. Amennyiben nincs csőtörés, akkor remélhetően a gomba elkerüli a szerkezetet, de a farontó bogarak jó étvággyal rágják a fát, és a nem kívánatos tűzre is érdemes felkészülni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel