Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2018-07-31, 18:33   #8 (permalink)
Kristóf
Új tag
 
Csatlakozott: 16-09-04
Összes hozzászólás: 27
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Kristóf Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Könnyűszerkezetes válaszfalak építése

Szia István!

Először is köszönöm az eddigi önzetlen segítségnyújtást!

Egyszerűbbnek érzem, ha leírom a komplett elképzelést, úgy szerintem mindenki számára érthetőbb lesz, és talán más is hasznát veszi ennek a beszélgetésnek.

Tehát az elvárások:

1, Az átlagosnál (ytong, vagy tégla válaszfal) jobb hanggátlási képesség.
2, Könyvespolcok, konyhaszekrények szabad szerelhetősége (ne kelljen bordára "vadászni").
3, Álmennyezet tartása.

A kiinduló körülmények:

Téglalap alakú ház, belső tartófalak, és födém nélkül, szeglemezes tetőszerkezettel.

Az általam kreált koncepció (részegységenként):

1. részegység:
A hőhídmegszakító ytong sorokhoz, és a 30+10 cm-es (szigetelés+beton) padlószerkezethez igazodva a válaszfalak szintén két sor ytong alappal indulnának. A két sor között betonacél lenne, az első sor pedig hilti szalaggal a falnak lenne erősítve.
Kérdés: Kell-e a vasalás, illetve a falhoz erősítés?
2. részegység:
Rezgés elnyelő filc, rajtuk a talpszelemenek (50x30), melyek egyenes lapolásokkal vannak összekapcsolva (az összes falé), és rögzítve az ytong sorokhoz.
3. részegység:
Maguk a vázszerkezetek (kész keretek, magasságuk kb 2,6 méter), 50x30-as lécekből. A bordakiosztás igazítva a lapméretekhez (1200-1250 mm). Egymáshoz, a talpszelemenekhez, a külső falakhoz (szintén filccel) rögzítve.
Kérdés: Szükségesek-e keresztmerevítők a falakba? Ha igen, el lehet őket tolni egymáshoz képest, hogy oldalról legyenek csavarozhatóak?
4. részegység:
Üveggyapot szigetelés, tekercses kivitelben, 50 mm-es vastagságban.
5. részegység:
Falak külső borítása két rétegben:
Első réteg: MFP lap 10-15 mm vastagságban, minden szélén bordához csavarozva (mondjuk 10 centinként), illetve ahol van, ott keresztmerevítőhöz is. Itt sajnos bele kell majd toldani a borításba, mivel 2.5 méteres csak a táblaméret (2,6 kellene). Amennyiben CK lapból lenne, úgy kijönne toldás nélkül.
Második réteg: Hanggátló gipszkarton (Rigips Blue Acoustic 12,5 mm), átfedésben rakva az első réteggel.
Kérdés: Jóval olcsóbb, ha 2x2 réteg hanggátló gipszkartont teszek. Mennyivel lesz rosszabb a teherbírás, szerkezet stabilitás?
6. részegység:
Újabb 50x30-as talpszelemenek, melyek egyenes lapolásokkal összekötik az összes belső falat.
7. részegység:
Álmennyezet: 5x15 gerendák keresztben, amik nagy részben a belső falakra támasztanak, de ahol kell, ott a külső falakon konzolokkal felfogatva a koszorúban. Rajtuk gyalult deszkázat, párazáró fólia (illesztések ragasztva).
Végeredményben a deszkák felső éle egy vonalban van a koszorú felső élével. A szeglemezes tartók alsó öve és a deszkázat között így egy talpszelemennyi (5 cm) rész lesz, melyet szigeteléssel töltenék ki (simán ráfektetve az álmennyezetre), illetve esetleges gépészeti csövekkel. Erre jönne keresztben az alsó övek közé tett második réteg hőszigetelés (15 cm).

Egyelőre ez az alap elképzelés, a födémszigetelést még nem fontos, csak első blikkre találtam ki így, arról majd még lesz kérdésem.

Köszönöm a sok segítséget!
Kristóf nem elérhető   Válaszol idézettel