Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2018-06-09, 20:19   #34 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Alapásás talajvizes területen

Így már erőteljesen billenünk a lemezalap irányába.

A talajvíz szintje a legtöbb esetben nem állandó, az évszakok váltakozásának, és a csapadék mennyiségének függvényében változó. Ha szerencsés esetben találsz egy olyan időszakot, amikor olyan alacsony a talajvíz szintje, hogy az elérése nélkül ki tudnád ásni az alapot, akkor szerencséd van, ha nem, akkor talajvízszint süllyesztéssel kezelhető csak a helyzet. Ennek két módja van.
Kötött talajok esetében alkalmazható a nyílvíztartás. Ilyenkor a talajból a talajvíz utánpótlása csak lassan tud szivárogni, ezért alkalmazható az a megoldás, hogy az épület körül egy nagyobb területen szedik ki a talajt, a szélén körben kialakítanak egy egy pontra lejtő folyóka rendszert, és ott dolgozik a szivattyú.

Nálad egy laza homoktalaj van. Itt képzeld el azt a helyzetet, hogy ásáskor eléred talajvíz szintjét. Ez azt jelenti, hogy a környezetedben mindenhol eddig a magasságig a talaj telített vízzel, vagyis ha tovább ásol, akkor a talajvíz ki akar egyenlítődni, és amit elszivattyúzol, az szinte korlátlan mennyiségben kap utánpótlást. Ráadásul ez a beáramló víz még a talajt is bemossa, vagyis egy egyszerű alapárok rövid idő alatt hatalmas kráterré válik. Itt a búvárszivattyút felejtheted. Ilyen esetekben a vízszint süllyesztésének az a módja, hogy külön számítások alapján az épület körül egymástól 1,5-2 méterenként (?) lesüllyesztenek egy - egy szívókutat (csövet), amiket a talaj fölött egy csővel összekötnek, és ennek a végére csatlakoztatnak egy tényleg nagy teljesítményű (utánfutó méretű) robbanómotoros szivattyút. Ez addig nem áll le, amíg az alapot be nem betonozod.

Ezek után tényleg az következik, hogy inkább a sávalaphoz képest egyébként drágább megoldást jelentő lemezalap felé fordul az ember.

Mellesleg azt még megemlítem, hogy ezektől a költségektől függetlenül is a tavaly becsült 250 EFt/m2 induló költséghez képest már inkább a 300-350-et jósoljuk.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2018-06-25)