Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2017-05-11, 14:35   #7 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Jogszabályok változása 2017 január

A másik kérdés a könnyűszerkezetes építés területe. Itt azzal kell kezdenem, hogy ettől a területtel lehetőség szerint távol tartom magam tervezőként, és műszaki vezetőként egyaránt, ezért lehetséges, hogy az erre szakosodott kollégák tudnak nálam bölcsebbek lenni.
Kezdem egy általános alap információval:
Ha jól emlékszem 2014 nyarán az építési anyagok minőségének tanúsítása alapvetően megfordult. Előtte a gyártó kifejlesztett egy terméket (pl födémrendszert), azt bevizsgáltatta, ez alapján összeállított egy minőségi követelmény csoportot, amit a gyártmánynak teljesítenie kell, és értékesítéskor mellékelt egy műbizonylatot (minőségi bizonyítványt), amiben nyilatkozott, hogy az eladott termék ezeknek a követelményeknek megfelel, és ezek alapján beépíthető. (kivitelezhető belőle egy födém) A változás után a gyártó ad egy teljesítmény nyilatkozatot, amiben nyilatkozik arról, hogy a terméknek milyen műszaki jellemzői vannak. A tervező kiírja, hogy milyen paramétereket kell teljesíteni, és a kivitelező felelőssége, hogy azt mivel elégíti ki.
Egy épület esetében (most csak néhányat kiemelve) vannak teherbírási, hő-, és páratechnikai, és tűzvédelmi követelmények. Ezeket egy gyártó által kifejlesztett rendszer esetén a gyártó a rendszer minden elemére megvizsgálja, és az adott értékek biztosítására összeállítja az alkalmazástechnikai útmutatót. Ezeket kell "pótolni" egy egyedi szerkezet esetében, ami természetesen a szerkezet bármely részletére vonatkozóan számon kérhető. Én ebbe inkább nem bonyolódom bele.
Ehhez az ÉMI közreműködésének költségét nem tudom, de borítékolom a milliókat.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel