Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2017-05-11, 13:00   #6 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Jogszabályok változása 2017 január

Ez két érdekes, és talán érzékenynek is nevezhető kérdés, amin jókat lehet vitatkozni. A könnyebb kezelhetőség érdekében szét is választom a kettőt.
Első körben nézzük a "házilagos" kivitelezést. Tényleg adott a lehetőség, nem csak a könnyűszerkezet esetében, de nézzük a jogszabályt. Erről a kiviteli kódex (191/2009 korm rendelet) 12.§ 6) rendelkezik:

" Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett
a) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben,
b) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével."


Az érthetőség kedvéért ez az emlegetett Étv 33/A szerinti egyszerű bejelentés a tavaly év eleje óta létező, azóta többször átalakított, kibővített, lakóépületekre vonatkozó építési mód.
A helyzet kulcsa a kiemelt utolsó félmondat. Ebből következik, hogy kell lennie egy leszerződött vállalkozó kivitelezőnek, és neki előzetesen jóváhagyást kell adni a házilagos kivitelezéshez (amit természetesen az e-naplóba fel kell tölteni). Valamint amit nem sokan olvasnak ki belőle, de jogászok egyszerűen levezetik, ezért a munkáért az említett vállalkozó úgy felel, mintha ő végezte volna el. Szóval a feladat "egyszerű", csak találni kell egy ilyen vállalkozó kivitelezőt, és mehet a házilagos kivitelezés.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel