Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2017-04-11, 18:13   #6 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Mennyibe kerül a tervezés

Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de ennél azért összetettebb a helyzet.A családi házak szinte kizárólagosan az "egyszerű bejelentés" kategóriába esnek, ami (egyszerűen fogalmazva) helyből kiviteli terv készítést jelent. A linkek közül egyedül a Csigatervnél jelent meg az erre vonatkozó számítás, de érzésem szerint ott is érdekes lehet a járulékos költségek kérdése, és a honlap egy másik oldalából az derül ki, hogy az ajánlat csak az építész költségeket tartalmazza . Mellette sokminden felmerülhet, amiből csak egy néhány kiragadott részlet:
  • A tervdokumentációban lévő helyszínrajz tartalmi követelményei között szerepel a következő:
"a közvetlenül szomszédos ingatlanok jogi határai, és meglévő építményei a tervezéssel érintett telket övező 20 méteres sávban a földhivatali adatszolgáltatás alapján"
Ez minimum egy geodéta által készített felmérés - kitűzés, véleményem szerint min a 60 - 80 ezres sávban
  • Amennyiben az épületben monolit vb szerkezetek, vagy nagyobb fesztávú gerendás födémek ... lesznek, statikus kiviteli terv kötelező, ami az épület kialakításától függően biztos nem 100 ezer alatti költség
  • A gépészeti, illetve elektromos terv tartalma viszonylag homályosan szabályozott, de egyre kevésbé mellőzhető. Egyszerűbb esetben akár néhány tízezerrel megoldható egy olyan leírás, ami kielégíti a kötelezettséget, de ettől még nem lesz gázterv, ami gáz hálózat nem esetén kihagyható. Volt olyan esetem is, ahol egy garázzsal együtt 170 m2 területű családi ház teljes gépészeti dokumentációját 880 ezerért vállalta a gépész, és igazából nem volt benne semmi mai szemmel extrának tekinthető megoldás. (nem elírás!)
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/

Utoljára módosítva: istvan62 által : 2017-04-11 18:28
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel