Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-08-17, 21:30   #1 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Mivel a Szocpolról szóló topikban ez már többször felmerült, nézzük meg mi az a lakás előtakarékosság:

A lakás-előtakarékosság az egyetlen olyan államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség, amelyet minden nagykorú magyar állampolgár igénybe vehet családi állapot, jövedelem megkötöttség nélkül. A lakás-előtakarékosság megtakarítás és hitellehetőség is egyben. A rendszeres lakáscélú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy a teljes éves megtakarítás 30%-ának erejéig, legfeljebb évi 72 000 Ft támogatást nyújt az előtakarékoskodónak. Ez már elég régi dolog. A megtakarítási idő lejártát követően, amely - a törvényi előírás szerint - minimálisan 4 év és 3 hónap, 3,9%-os fix kamatozású (THM 5,12-5,22%) lakáskölcsönt igényelhet a lakás-takarékpénztártól.

A zárt rendszer előnye, hogy mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek, így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak. Minden megtakarítási év végén a betétek után (évi 1%) betéti kamat, ill. 30% állami támogatás kerül jóváírásra a betétszámlán. Ezek együttesen kiemelkedő hozamot biztosítanak! Négy év négy hónapos futamidőre pl. évente akár 10,56% garantált hozam is elérhető.

A megtakarítási időszak végén a szerződéses összeg 40%-át adja a számlaegyenleg, azaz a saját megtakarítás, az állami támogatás és az ezek után jóváírt kamat. Ekkor kezdődik a törvényben előírt 3 hónapos kiutalási időszak, melynek letelte után történik a kifizetés. A szerződéses összeg fennmaradó másik részére az előtakarékoskodó, a teljes futamidőre rögzített kamatozású (évi 3,9%; THM 5,12-5,22%) lakáskölcsönt igényelhet. A lakás-takarékpénztárnak is természetesen meg kell győződnie ügyfele hitelképességéről, de a hitelbírálati eljárás jóval rugalmasabb és egyszerűbb, mint a bankoknál általában szokásos.

A teljes cikk itt található: Lakás-előtakarékosság - Sikeres pénzügyek - Szabó Nagy Katalin pénzügyi tanácsadó

Szóval ezekkel a dolgokkal jó lesz tisztában lenni, hiszen a szocpol helyett ezt kell majd szeretnünk. Hozzzáteszem mégegyszer a Szocpol esetén is ELŐRE kellett rendelkeznünk a pénzzel, csak a számlák után fizette az állam a vissza nem térítendő támogatást, ami persze nagyon fog hiányozni. És megjegyzem, ez nem csak a válságnak köszönhető , hanem a sok ügyeskedőnek és csalónak, akik rendszeresen jogtalanul csapolták meg ezt a csatornát....(is).
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel