Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2017-01-10, 12:16   #3 (permalink)
marquez
Új tag
 
Csatlakozott: 17-01-10
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
marquez Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: pur szigetelés homlokzati vakolása

Sziasztok,

A kérdés sok félreértéssel és tisztázatlan körülményekkel teli témát vet fel a PUR hab alkalmazásával kapcsolatban. Ez részben annak köszönhető, hogy a PUR szigetelés alkalmazása itthon (még) nem annyira elterjedt, illetve annak, hogy ezen anyagnak millió típusa van, amelyek anyagszerkezete és tulajdonságai nagyban eltérnek egymástól. Ennek köszönhetően egyszerre lehet igaz az is, hogy a pur felveszi a vizet, vagy az, hogy vízzáró. (Itt teszem hozzá, hogy a témának utánaolvasva elég érdekes adatokat találtam a vízzáró szigeteleésként széleskörben alkalmazott XPS hosszútávú vízfelvételével kapcsolatban is...)

A legelterjedtebb PUR alkalmazás itthon, legalábbis ami az építkezéseket illeti, nyilvánvalóan az egykomponensű tömítő-szerelőhab, a nyílászárók beépítésének nélkülözhetetlen eszköze, illetve, a homlokzati hőszigetelésnél kiegészítőként alkalmazott 1k pur ragasztóhab. A legtöbb ember ennek alapján ítéli meg hazánkban a PUR tulajdonságait, csakhogy a szórt PUR, illetve táblásított PUR/PIR keményhabok 2 komponensű, és egészen más sűrűségű anyagok, amelyek 90-95%-ban zárt cellákat tartalmaznak. Node itt is nagy lehet a különbség gyártónként... Az tehát biztos, hogy csak az adott anyagra vonatkozó minőségi bizonyítvány/ÉMI/TÜV stb. tanusítvány adhat biztos támpontot.

Nekem 2k szórt purhab (λ=0,022 W/mK, 150 Kpa) lépésálló szigetelés került a szerelőbetonomra , amelynek gyártói minőségi bizonyítványa megvolt ugyan, de már nem emlékszem vízzáróságra vonatkozó adatra, már ha volt rajta egyáltalán. A kivitelező 101%-ra állította és hangsúlyozta a "teljes keresztmetszetében vízzáró" tulajdonságot. Nálam azért az aljzatbeton előtt a biztonság kedvéért nem lett kihagyva a párazáró fólia sem.

Egy biztos, alapvetően a PUR keményhabok esetében minden gyártó hangsúlyozza a vízzáró tulajdonságot, pl, BACHL:

"A Poliuretán (PIR) nagyszerű hőszigetelő-képességen kívül számos egyéb kedvező tulajdonságokkal rendelkezik:

- A poliuretán elemek 28 napos folyamatos vízbemerítés utáni nedvességfelvétele mindösszesen 1,3 tf%. Ezen vízfelvétel is a vágott éleken jelentkezik, mivel az PUR több mint 90 %-ban zártcellás."
(http://www.bachl.hu/termekek/bachl-pir-termekcsalad)
marquez nem elérhető   Válaszol idézettel