Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-09-04, 19:53   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.321
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Gerendás födémek áthidalóképessége

A rövid válasz az, hogy a Porotherm födémmel is megoldható.
A kolléga védelmében is annyit a történelemről el kell mondanom, hogy az Eurocode bevezetése kapcsán a gyártó egy ideig a szabvány által megengedett egyszerűbb méretezés felől közelítette meg a terméket, és ennek megfelelő méretezési táblázatot adott ki. Ebből az jött ki, hogy a 7,0 méteres falköznél már a háromszoros gerendázat is csak a lakótehernél kisebb terhelést bírt el. Feltételezem, hogy emiatt visszaesett a forgalom, és ezért szabványos laborvizsgálatok alapján idén kiadtak egy új táblázatot. Ebben már a 7,0 méteres falköznél kettőzött gerendával, 45-ös béléstesttel lakóteherre a szerkezet megfelel.
Van egyébként más gerendás lehetőség is. A Leier, és a Nádép-Fabeton is gyárt Mesterfödém néven gerendás rendszert és ezek akár 10 méterig is rendelhetőek.
Ettől függetlenül nem biztos, hogy érdemes ilyen méretnél a gerendás födémet eröltetni, mert a nagyob fesztávból következő nagyobb mozgások miatt nagyobb valószínűséggel jelennek meg hajszálrepedések.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel