Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-09-04, 12:32   #1 (permalink)
Kristóf
Új tag
 
Csatlakozott: 16-09-04
Összes hozzászólás: 27
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Kristóf Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Gerendás födémek áthidalóképessége

Sziasztok!

A következő évben szeretném megterveztetni a jövendőbeli otthonom, melynek koncepciójának kidolgozása során a következő problémába ütköztem:

A ház 7,5x11,5 méteres befoglalóméretekkel rendelkezne (semmi kiugrás), a falazat 30-as porothermből készülne. A tető hajlásszöge 45 fok, térdfal 1 méter, tetőtér szintén beépítve.
A ház elrendezése, takarékos mérete, illetve a későbbi rugalmasság miatt nem szeretnék belső tartófalakat, így a porotherm 7,25 méteres gerendáját néztem ki, melynek áthidalóképessége 7 méter (így jelen helyzetben a szükséges 12 cm-es felfekvés helyett 17 cm biztosítható). Az alkalmazástechnikai útmutató szerint, a gerendák sokszorozásával növelhető a teherbírás, amely a gerendaárakat elnézve, számomra teljesen elfogadható koncepciónak tűnik.

A fentieket a megkérdezett építész egyértelműen elutasította, mondván ekkora teret már meg kell osztani.

Kérdéseim tehát:

1, Tényleg kivitelezhetetlen ez a koncepció?
2, Amennyiben a porotherm rendszere erre alkalmatlan, akkor van más megoldás, amellyel ez megvalósítható? Egyáltalán minek gyártanak ekkora gerendát akkor?
3, E-gerendás födém?
4, Amennyiben a gerendás födémrendszerekkel ez nem megvalósítható, abban az esetben a monolit födémrendszernél mekkora felárral kell számolni?

Segítségeteket előre is köszönöm, remélem nem szükséges az egész koncepciót kidobnom az ablakon...
Kristóf nem elérhető   Válaszol idézettel