Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-08-02, 07:35   #44 (permalink)
speede05
Vendég
 
Összes hozzászólás: n/a
Alapbeállítás re: Gázkészülékek felülvizsgálata

Érdekes volt olvasni ezt a kis tudósítást, és pár dolgot hozzá tudok fűzni. A szolgáltató felülvizsgálatra csak akkor megy ki, ha valaki azt igényelte. Egyébként számonkérik rajtad, hogy ki mással csináltattad meg (ez ugye már nem ingyenes). Ilyenkor két dolgot lehet elképzelni:
1, valaki nem akart fizetni, ezért megigényelte az ingyenest
2, valaki, akinél nem voltak gondok, vagy legalábbis bízott benne, hogy nincsenek gondok, mert megvolt a felújítás... félt, hogy robban a ház egy felelőtlen szomszéd miatt
Mindkét ok olyan, amiről nem fog nyilatkozni, bárki is volt az. De abban biztos lehetsz, hogy a szolgáltató nem küld felülvizsgálatra önszántából senkit, hiszen bőven van más munkájuk.

A szivárgásmérő egy elég érzékeny műszer, de ha bármit is kijelez, akkor tenni kell ellene. Ilyen nincs, hogy csak kicsit szivárog, és amúgy is kültér Maximum nem hívják ki az ügyeletet, és szedik szednek szét mindent, hanem azt mondják, hogy következő munkanapig zárjátok le a csapokat, és majd megcsinálják.

A régi fajta flexicsövet évek óta nem szabad beépíteni, ahogy a hagyományos kócos kötések is megszűntek. Flexicsőből van az új fajta kihúzható ha jól tudom, akkor aluminium, szemben a régi fix bekötésekkel (ezzel egyébként azt hiszem nem kell csinálni semmit, ha nem szivárog a gáz, és nem kóccal vannak csinálva, hanem teflonos tömítőanyaggal), vagy gumi belsejű flexicsövekkel.

A szellőzésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek nyílt égésterű készülékeknél, mert egyre jobban záródó nyílászárók vannak. Nem ritka, hogy az új, hiper szuper műanyag ablakokon lyukat vágatnak, mert túl jól zár, és nincs természetes levegő utánpótlás. Ilyenkor a tulaj elég szomorú szokott lenni, ami érthető is. De kérhetné a szolgáltató az automata szellőztetőrendszer kiépítését is, ami 500e Ft körül kezdődik.

Azt kell megérteni, hogy szeretnénk használni egy szolgáltatást, ahol a balesetek miatt elég komoly előírások vannak. Ha használni akarjuk, akkor be kell tartani. Természetesen senki nem kényszerít a használatára, és ha eddig veszélyesen használtuk, az se jelenti azt, hogy továbbra is használhatjuk úgy. Nagyrészt ez a média pánikkeltő hatásának köszönhető, hiszen eddig is voltak gázzal kapcsolatos balesetek, és senki nem foglalkozott vele. Nem lett rosszabb a helyzet, csak most felszínre is kerül.

A kazánnál pedig azért kell szívnod a csappal, mert egy hálózaton van gondolom gázos, és szenes, vagy vegyestüzelésű kazánod. Ilyenkor ha a fával befűtesz, és zárva felejted a csapot. Akkor mikor rányitod a hálózatra, ha észreveszed, akkor simán felrobban a kazán. Ha nem nyitod rá, valószínűleg akkor is, ha nem tudod az égést megszüntetni. A robbanás egyébként olyan erejű, hogy elbont egy szobát. Láttam képeket róla, hogy egy felrobbant kazán kidöntött egy B30-as falat, és az udvaron lévő fába beleállt a lemez.

Szóval az esetedben a probléma az, hogy nem volt felkészítve a ház a vizsgálatra, ahogy Te is mondtad. Ha nem kell lezárni a gázt, nem kell elvinni az órát, akkor a gázszolgáltató felé nem jelentkezik költség. Sokkal olcsóbb lett volna. Mellesleg a gázórát levenni, visszaszerelni jóval drágábban szokták.
  Válaszol idézettel