Téma: felújítás
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-08-18, 21:10   #9 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: felújítás

Semmiképp ne dobd ki a szellőző rendszered. A hőszigetelés páraáteresztő képessége a szerkezet pára forgalma szempontjából érdekes. Ez a helyiségben keletkező pára terhelésnek csak töredéke. (Emiatt kapaszkodnak bele az EPS gyártók a "lélegző falszerkezet" megfogalmazásba) Egy rosszul felépített szerkezeten belül akkor is keletkezhet pára lecsapódás, ha egyébként a levegőt nagyon száraznak érzed. Gondolj a téli hidegből a szobába lépő ember szemüvegére. Bármennyire száraz a levegő, be fog párásodni a szemüveg.
A páratechnikai méretezés alapja, hogy a meleg oldaltól a hideg felé haladva csökkenjen a páratechnikai ellenállás. Ez az oka annak is, hogy egy tetőtéri rértegrendnél a belső oldalra tesszük a párazáró, a külső oldalra a páraáteresztő fóliát. Ezek alapján már többször említettem, hogy én is a szálas hőszigetelés pártján állok, bár azt is elismerem, hogy az ezzel kapcsolatos páratechnikai probléma esélye 15-20 cm vastag hőszigetelés mellet már jelentősen csökken. Ilyen vastag hőszigetelés mellet már a pára a falszerkezeten belül nem jut el a harmatpontig. A kezdetben a falakra felrakott 3-5 cm EPS a páratechnika szempontjából a lehető legrosszabb helyzetet eredményezte. Mellesleg megjegyzem, hogy már találkoztam az így átnedvesedett homlokzatok kiszárítására kidolgozott Construma nagydíjas rendszerrel.
A helyiségek magas páratartalma az egyre inkább légzáró nyílászáróknak köszönhető. A légcsere az óránkénti háromszorosról, leesett 0,5-re, ennek megfelelően a keletkezett pára is bennmarad a helyiségben. Ezt úgy tudjuk eltávolítani. ha szellőztetünk. Amennyiben ezt az ablakon keresztül tesszük, akkor a meleget is kieresztjük, amit egy hőcserélős szellőző rendszerrel tudunk kiváltani. Az épület kialakításától függően valahol 18-20 cm körül van az a normál hőszigetelő lemez vastagság, ahol már a hőszigetelő képesség kihasználásához nélkülözhetetlen a rekuperátoros szellőztetés.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
gita3 (2014-08-19)