Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-01-28, 20:25   #4 (permalink)
dsys
Új tag
 
Csatlakozott: 14-01-27
Hely: Győr
Összes hozzászólás: 13
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
dsys Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Infra fűtés és a napelem

Alacsony energiaigényű épület esetén a mérleg nyelve még inkább az infrafűtés felé billen, hiszen nem jelentkezik hatásfok veszteség, mint a legmodernebb gázkazános vagy hőszivattyús rendszerek esetében.
A++ épületet alapul véve a fent említett 5000 KWh/ év termelés akár az össz. villamos fogyasztás felét is fedezheti. A passzív házat is emberek lakják , akiknek eltérőek a szokásaik, eltérő a hőérzetük és ezért nem igazán hiszek a kőbe vésett számokban.
Viszont egy biztos, a napelemek 10 év fölötti megtérülési ideje - kombinálva infrafűtéssel (új ház építése esetén), 5 évhez közelít.
Az 5-6 éves megtérülési idő igaz lehet a fűtésköltség 100% fedezése esetén is , mivel "solár rendszer méretét növelve csökken a 1 Wp /Ft értékarány , magyarul minél nagyobb rendszerünk teljesítménye annál kevesebbet kell fajlagosan fizetnünk 1 KWh elektromos energiát előállító solár panelért."
Ez a jelen lehetősége, 4-5 éve ezek a számok nagyságrendileg eltértek a fentiektől. (napelemek ára harmadára csökkent és 5 éve egy átlag magyar azt sem tudta miaz az infrapanel.....)
Az építkezőknek, legalább egy kérdést megér a dolog a tervező felé.
Gázos fűtés - infra, napelem kombi (0 ft fűtésköltség) kivitelezési költség összehasonlítása.
Működnek már ilyen redszerek ....

Utoljára módosítva: dsys által : 2014-01-28 20:34
dsys nem elérhető   Válaszol idézettel