Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-01-19, 18:06   #123 (permalink)
gita3
Tag
 
gita3 avatarja
 
Csatlakozott: 13-12-18
Összes hozzászólás: 89
Kiosztott köszönetek: 44
Begyũjtött 10 köszönetet 10 hozzászólással
gita3 Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Fűtéskorszerűsítés

Idézet:
Wattocsak eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Gáz kikerülve! Mit tudsz helyette ajánlani?
Kisbubinak semmit.
Az attól függ, hogy hol ... nyílván egy belvárosi lakásban, ahol még egy kültéri klímát sem engedélyeznek, ott elég kevés lehetősége van az embernek (talán semmi), ezt még tetézheti, hogy nem is az övé.
Új építésnél lehet elektromos fűtést vagy hőszivattyút használni.
Természetesen ehhez nagyon jól szigetelt ház szükségeltetik, de egy ház összköltségét figyelembe véve nem vészes. A "megtakarítást" én ott látom, hogy nem kell a gázt bevezetni, engedélyeztetni, stb, nem kell kéményt készíteni és a kéményseprők, "gázos" emberek sem zaklatnak. A hőszivattyú már nem álom, sőt évről évre olcsóbbak és jobbak is. Ami ár/érték arányban elmegy, az a levegő-levegő hőszivattyú (split), itt H tarifát is lehet kérni bizonyos modellekre, ami 25Ft/kW. Minőségi víz-levegő hőszivattyú már 1 milkától kapható, viszont az meleg vizet is ad. Ez nem kevés, de ha a fent leírt „spórolást” belevesszük, akkor nem horror. Én úgy gondolom, hogy aki teheti, az amúgy is szigeteljen, új háznál meg ne a mai szabványt nézze, hisz egy ház élettartama több évtized.
Régi ház felújításánál is használható a recept, vagy nem, a körülményektől függ.
Ja és majdnem kihagytam a fatüzelést. Ugye oda sem kell gáz, csak kémény.
Szóval legalább ennyi lehetőség van a gázon kívül, de a mérlegelési szempontok mindig egyediek (a helyszín is), általános recept pedig nincs.

Utoljára módosítva: gita3 által : 2014-01-19 18:27
gita3 nem elérhető   Válaszol idézettel