Téma: e-napló
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2013-12-18, 19:31   #3 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: e-napló

Nem közvetlen az e-naplóhoz tartozik, de a hatásai között elsők között kell gondolni a szigorú jogszabály követés egyik olyan hatására, ami a magán építtetőket erősen meg fogja rázni.

El kell felejteni azt a hozzáállást, hogy a kivitelezők mellett kell egy felelős műszaki vezető is, mert az aláírására szükség van a használatbavételhez.
Már korábban is szóba került, hogy a megfelelő jogosultságú felelős műszaki vezető a kivitelező tartozéka, igazából jogilag a kivitelezői tevékenység folytatásának a feltétele.
Az építész felelős műszaki vezetők jogosultsága három szintre van osztva, de a korlátozás nélküli sem felel meg a gépész, vagy elektromos kivitelezőkhöz. Ez már rögtön minimum három felelős műszaki vezető. (Az építőmesteri munkáknál az építész műszaki vezető egyszerre leszerződhet a feladat ellátására az egymás mellett dolgozó vállalkozókkal)
Érdekes részlet, hogy mi a helyzet akkor, ha egy építő mesteri kivitelezőnek van egy ács alvállalkozója. Ebben az esetben mindkettőnek rendelkeznie kell felelős műszaki vezetővel, de egy telefonos egyeztetés alapján a fővárosi felügyelet nem lát összeférhetetlenséget abban, ha ezt a két posztot ugyanaz a személy tölti be, míg a Pest megyei a két posztot összeférhetetlennek tartja.
Ismét meg kell említenem, hogy ha az építtető nem egy generál kivitelezővel köt szerződést az épület teljes kivitelezésére, hanem több külön vállalkozóval, akkor köteles műszaki ellenőrt alkalmazni!
És ennek az összes részletnek az ellenőrzéséhez a felügyeletek ki sem kell mozdulnia az irodából!

Egy konkrét példa:
Egyik tervezésünknél a jogerős engedély 5 nappal az e-napló életbelépése után érkezett meg. Az építtető édesapja nyugdíjas kőműves. Szakképzett családtagként a kőműves munkákat elvégezheti, de kell hozzá így is egy felelős műszaki vezető, így leszerződtünk. Az ácsmunkára már nincs jogosultsága, így azt egy független kivitelező végzi, vele szintén leszerződtem a felelős műszaki vezetésre. Ez már nem generál kivitelezés, tehát az építtetőnek szerződnie kellett egy műszaki ellenőrrel. (gépészet, villanyszerelés nem lesz!)
Csendben jegyzem meg, hogy egy családi ház végéhez toldott garázs építéséről beszélünk.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
gita3 (2013-12-18)